Ve Skalce na Prostějovsku promění opuštěný bazén v koupaliště s přírodní vodou

17. červenec 2015

Přírodní koupaliště plné léčivé vody z pramenů plánují vybudovat v lázních Skalka. Nahradí starý nevyužívaný betonový bazén. Ten nyní areál lázní spíše hyzdí. K osvěžení bude přírodní biotop lákat nejen místní obyvatele, ale také lázeňské hosty.

„Aspoň by odpadl ten beton kolem a ten park by se na pohled zvelebil. My souhlasíme. Chodíme tam každý den minimálně dvakrát denně a ten zchátralý bazén to tam hodně ruší,“ říká jedna z místních obyvatelek Jitka Sovová, která do parku chodí se svým malým synem.

A proměnu bazénu by uvítal také lázeňský host František Štěpánek. Toho jsem zastihla na lavičce pávě ve chvíli, kdy si nevzhledné betonové torzo prohlížel: „Je to tady všechno krásně upravené, ale akorát tu moc dobře nevypadá ten bývalý bazén. Byl vybudovaný tak velký, že takový snad neměli ani v Podolí v Praze.“

Bazén ve Skalce stojí od roku 1928. Původně byl na jeho místě rybník Bařisko, který napájely místní prameny. V té době byly ale břehy koupaliště vydlážděny kameny. Dnes je nahradil modře natřený beton. Mezi stěnami bazénu ale voda není už od roku 2005.

Opuštěný bazén ve Skalce

Torzo by podle starosty Skalky Antonína Frgala ze sdružení nezávislých kandidátů mohlo zmizet do pěti let: „Od roku 2005 je bohužel zavřené z toho důvodu, že se změnil zákon o provozování koupališť. My ho nejsme schopni naplnit, protože tam naplníme tu minerální vodu. Snad bychom dostali výjimku, třeba Velké Losiny mají podobné složení vody, ale my nemáme takovou vydatnost, abychom byli schopni to koupaliště vypustit a napustit. Nám to trvá asi třicet dní. Takže je problém, když se změní kvalita vody.“

Nahradit beton by mělo přírodní koupaliště, které by přísným pravidlům pro provoz nepodléhalo.
„Koupaliště přebudujeme na nějaký biotop nebo biokoridor a bude to otevřená vodní plocha. Dnes je spousta vodních nádrží, rybníky a tam neplatí žádné předpisy a omezení. Já jsem ještě neviděl v takovém rybníce, že by někdo přišel a vyháněl lidi z vody, že se tam z nějakého důvodu nesmí koupat,“ dodává Frgal s tím, že náklady na vybudování přírodního koupaliště se budou pohybovat v řádech milionů korun. Financovat ho bude obec sama nebo s pomocí dotací.

Opuštěný bazén ve Skalce
autor: tas
Spustit audio