Ve školách po celém Česku měly děti v úterý výuku na zatím neznámou dobu naposledy

11. březen 2020

Na jedné straně radost některých žáků, na druhé straně starosti rodičů a učitelů. Tak vypadalo úterý na největší základní škole v Královéhradeckém kraji poté, co stát zrušil kvůli opatřením proti koronaviru od středy výuku.

Čtěte také

Od dnešního dne jsou kromě mateřských škol všechny zavřené. I tak vypadají opatření proti šíření koronaviru vyhlášené Bezpečnostní radou státu. Například na největší základce v Hradci Králové byly uplynulé hodiny ve znamení zařizování, učitelé totiž museli informovat stovky rodin. Žáci většinou neplánované prázdniny uvítali.

„Dobrý. Prostě to bylo ve školním rozhlase," říká před základní školou v hradecké Štefánikově ulici chlapec, který chodí do čtvrté třídy.

Jak snížit riziko nakažení koronavirem

Jeho babička Jitka Pouchlá už tak nadšená není. Opatření ale chápe.
„Protože lidé jsou nezodpovědní, jedou do Itálie i když vědí, že tam jezdit nemají. A pokud musí být rodiče v práci, tak to asi komplikace je."

Čtěte také

Většina rodičů, které tady potkávám, zrušení výuky rozumí. Tak jako například Dagmar Hrušová.
„Asi se to dalo předpokládat. Tak to respektujeme a prostě se to vyvíjí jak se to vyvíjí. Dozvěděli jsme se to z médií ještě dříve, než to ve škole vyvěsili. Já učím na vysoké škole, takže se mne to dotklo také. Takže budeme mít home office všichni společně."

Základní škola ve Štefánikově ulici je typickou sídlištní školou a chodí na ni 935 dětí, což je nejvíce v celém Královéhradeckém kraji.

Nemocnice zejména prosí občany, pokud mají podezření na nákazu koronavirem (příznaky a pobyt v zasažené oblasti), aby nechodili do zdravotnického zařízení, ale telefonicky kontaktovali linku 112, případně linky nemocnic zveřejněné na webových stránkách, Krajskou hygienickou stanici, či Kliniku infekčních nemocí Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Ředitel Roman Polda ve školství pracuje přes 30 let a jak mi vysvětluje u sebe v ředitelně, takovou situaci jako dnes, ještě nezažil.
„Mám protelefonovány zhruba čtyři hodiny na telefonu. Hrůza, děs, chaos, ale po počátečním šoku nastala normální práce a organizování chodu školy. Základem pro mne bylo předat co nejvíc informací rodičům. To znamená, že jsem to vyhlásil, rychle svolal učitele. Těm jsem řekl, aby komunikovali s rodiči. Všechno jsem průběžně zveřejňoval na webových stránkách školy."

Informace pro cestovatele

Jeho škola bude od středečního rána opuštěná. Fungovat přestane jídelna a doma zůstanou i učitelé.
„Beru to jako karanténu pro všechny. Já jsem nechal učitele do pátku doma s příkazem sledovat služební e-mail, ke kterému mají přístup. A nesmí se vzdalovat z Hradce Králové. Komplikace je to úplně pro všechny. Zejména pro rodiče malých žáků, pro mne jako pro ředitele. Je to mimořádná situace, která musí nést mimořádné nasazení všech lidí kterých se to týká."

Čtěte také

Část dětí z této školy je v tuto chvíli na lyžařském výcviku a zůstane na něm až do konce. Turnus naplánovaný na příští týden už ale neodjede.

Krajští hygienici doporučují lidem, kteří se vrátí z rizikových oblastí zasažených koronavirem a jsou bez zdravotních obtíží, aby je kontaktovali. Jak? To je uvedeno na webu www.khshk.cz

V případě zdravotních obtíží by měli lidé volat přímo infekční kliniku fakultní nemocnice - čísla a další postupy jsou na webu www.fnhk.cz

Všechny důležité informace o koronaviru jsou zveřejněné také na webových stránkách krajského úřadu Královéhradeckého kraje.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související