Ve Skřípově a Hrušce na Prostějovsku se vítězové voleb opět nedohodli, v září budou občané volit znovu

22. květen 2019

Potřetí během necelých 12 měsíců půjdou lidé ke komunálním volbám ve Skřípově a Hrušce na Prostějovsku. Zvolení politici se opět nedokázali dohodnout na rozdělení funkcí. Obyvatelé obou vesnic budou muset k volebním urnám znovu v září. Stát za nové volby zaplatí několik desítek tisíc korun.

V zastupitelstvu obce Hruška je sedm míst. Tři opoziční zastupitelé ale už podruhé odstoupili a tím jejich počet klesl pod zákonný pětičlenný limit. „Důvod je, že nebyli spokojeni s povolebním vyjednáváním o rozdělení funkcí,“ řekl nezávislý starosta Hrušky David Barnet s tím, že do vyřešení situace nemůže vedení obce například rozhodovat o investicích či získávat dotace na svůj rozvoj.

Stejná situace je i ve Skřípově na Prostějovsku. Také tam odstoupili zastupitelé. Podle Petera Garlathyho z olomouckého krajského úřadu jde o v regionu výjimečnou situaci. „Od doby co se zabývám problematikou voleb, tak se ještě nestalo, aby v jedné obci během jednoho roku volili třikrát nové zastupitelstvo,“ říká Garláthy. Pokud se zastupitelé nedohodnou, hrozí podle něj, že se volby budou opakovat až do řádných voleb v roce 2022. Teprve pak může vedení obce patovou situaci vyřešit. „Zastupitelstvo může změnit počet členů volených zastupitelů,“ dodal Garláthy. Za každé opakování voleb přitom stát zaplatí desítky tisíc korun. „Náklady na nové volby v obci do 500 obyvatel jsou přibližně 65 tisíc korun. Tuto částku tvoří dotace pro příslušný krajský úřad, pověřený obecní úřad a obec, dále na tisk a distribuci hlasovacích lístků,“ uvedl mluvčí ministerstva vnitra Ondřej Krátoška s tím, že termín voleb ministerstvo stanovilo na 14 září.

autor: tas
Spustit audio