Ve Slatinkách napadli průběh komunálních voleb. Správní soud rozhodne, zda se budou opakovat

19. říjen 2018

Dnes odpoledne vyprší termín pro podávání stížností na průběh komunálních voleb. K příslušnému správnímu soudu musí dorazit do 16 hodin. Už nyní je jasné, že v Olomouckém kraji stížnosti na volby soudce zaměstnají. Řešit budou například hlasování ve Slatinkách na Prostějovsku. Komise tam totiž zaměnila obálky pro komunální a senátní volby.

„Normálně jsme přišli k volbám a byli jsme upozorněni, že to máme dát naopak do obálek,“ vzpomíná na komunální volby před necelými dvěma týdny pan Pavel ze Slatinek. Pokyn okrskové komise ho nepřekvapil: „Když na to upozornili, tak jsem to udělal, asi k tomu nějaký důvod měli.“

Zato paní Anežku nezvyklý požadavek zaskočil. „Já jsem se jich ptala. A ono řekli: do žluté dát šedý papír a do šedé dát žlutý papír. Ale mělo by to být opačně. Udělala jsem to tak, jak to chtěli,“ komentuje.

Komise mohla voliče zmást

Úředníci z olomouckého krajského úřadu záměnu obálek zjistili při kontrole už v průběhu voleb. Podle vedoucího oddělení správních činností Petera Garláthyho mohla chyba komise voliče zmást. „Voliči byli v informačních letácích informováni o tom, v jakých volbách jakou barvu obálky mají použít. Tím pádem voliči mohli být zmatení tím, co zažili v té volební místnosti,“ uvedl.

Pochybení se nelíbí kandidujícímu uskupení Pro Slatinky, které po sečtení hlasů skončilo těsně na třetím místě a získalo v sedmičlenném zastupitelstvu jediný mandát. „Naše sdružení nezískalo druhý mandát pouze o 0,25 procenta podílu hlasů, což v absolutních číslech znamená nějakých 9 hlasů, a neplatných obálek bylo 22,“ říká dosavadní místostarosta Roman Luczka.

Uskupení proto svého lídra pověřilo, aby na průběh voleb ve vesnici podal stížnost ke krajskému soudu v Brně. „Přeji si, aby lidé opět přišli k volbám bez jakýchkoliv zádrhelů, závad a zmatků a mohli svobodně dát hlas tomu kandidátovi, o kterém jsou přesvědčeni, že je bude dobře reprezentovat,“ dodal Luczka.

Jestli se budou volby ve vesnici opakovat, rozhodne soud. Řešit bude i další stížnosti na komunální volby, například v Olomouci, Brně nebo Přerově.

autor: mot
Spustit audio