Ve Spáleném Poříčí stojí Šťastná věž. Kromě výhledu do okolí nabízí i horolezeckou stěnu

23. leden 2023

Rozhledna s poetickým názvem Šťastná věž se tyčí nad Spáleným Poříčím na jihu Plzeňska. Místo nabízí jednak krásný rozhled po okolí z vrcholu rozhledny, jednak i rozmanité sportovní vyžití v podobě lezecké stěny a překážkové dráhy. Kromě toho je tu i dětský koutek a možnost občerstvení.

Majitelem rozhledny ve Spáleném Poříčí je Lukáš Kvídera, který ji vybudoval společně s manželkou Editou a svojí rodinou. Nápad na pojmenování rozhledny ale není z jeho hlavy. „Byl to bratrův nápad, že je tu takové štěstí ve Spáleném Poříčí,“ vysvětluje majitel. Prvotní myšlenka na postavení rozhledny pochází od souseda, který v areálu také sídlí. Nelíbil se mu totiž vzhled sila na piliny dřevařské firmy, která tu dříve fungovala.

Na zděné konstrukci tak vznikla dřevěná nástavba. „Po zdolání 108 schodů je možné pokochat se výhledem z výšky 23 metrů nad zemí. Vidět je odtud třeba vrch Kokšín, bydliště Pátera Ferdy, jasnovidného kněze a léčitele, dále Spálené Poříčí a také první buddhistická stupa v České republice,“ popisuje Lukáš Kvídera.

Cestou na vrchol Šťastné věže se můžete se svým protějškem zastavit na takzvaném Balkónku zamilovaných, který zdobí mříže ve tvaru srdcí a kam zamilované páry umisťují visací zámky s jejich jmény či iniciálami.

Manželé Kvíderovi jsou spolu šťastní už 17 let

Na místě se ale nenachází jen rozhledna. V jejím zázemí je možné se občerstvit, popřípadě odložit své ratolesti do dětského koutku. Sportovní nadšenci tu najdou 11 metrů vysokou lezeckou stěnu, či 26 metrů dlouhou překážkovou dráhu. V areálu je i ohniště s posezením pro dlouhé letní večery.

Kromě toho tu Kvíderovi vytvořili poznávací záhony, aby se děti učily rozeznávat jednotlivé plodiny. „Dnes děti znají pouze kukuřici a řepku. Proto jsme tu vybudovali záhony, na kterých najdou dvanáct různých komodit,“ vysvětluje majitel.

Spustit audio