Ve spolupráci s univerzitou vznikne v Olomouci první veřejná dvojjazyčná školka. Děti se budou učit čínsky

Už tříleté děti se v jedné z olomouckých mateřských škol můžou začít učit cizí jazyky. Jako první si budou moct žáčci v Mateřské škole Jílová vyzkoušet čínštinu. Zdarma a pod vedením rodilého mluvčího z Konfuciova institutu při Univerzitě Palackého. Rodiče můžou děti hlásit ode dneška.

Kromě češtiny bude od září znít ve školce Jílová v Olomouci i čínština. Mezi prvními s přihláškou pro svou dvouapůlroční dcerku přišla maminka Vendula Galbová. „Když jsem viděla letáček, že by se měla otevřít tato třída s rodilým mluvčím, který by na děti mluvil čínsky, hned mě to zaujalo. Moc se mi to líbí,“ říká.

Volba čínštiny byla podle Martiny Fasnerové z olomoucké Pedagogické fakulty jasná. Jediný Konfuciův institut v Česku funguje právě při Univerzitě Palackého v Olomouci. „Oni jako jediní nabídli lektora, a to bezplatně,“ vysvětluje Fasnerová.

I když je čínština velmi složitý tónový jazyk, podle Fasnerové je jedno, s jakým cizím jazykem děti začínají. Zásadní je začít co nejdřív. „Jde o propojení mozkové kůry, aby se tam nastartovalo to bilingvální vzdělávání,“ popisuje. Podle Fasnerové nejde v pravém slova o výuku jazyka, ale výuku v jazyce. Má to prý samé výhody – bilingvní člověk lépe zvládá úkoly, snadněji řeší konflikty a je schopný se soustředit na více činností.

Ředitelka školky Jana Laštovicová se už na mužskou posilu v podobě mladého čínského lektora těší. „Rodilý mluvčí bude u nás na pracovišti přítomný od 9 do 12 hodin. Celou dobu tam bude s ním i paní učitelka. Je to mladý hoch, student, který hovoří i česky. Bude se s dětmi účastnit i oběda, bude s nimi chodit na vycházku. Děti budou poslouchat mluvené slovo a postupně se učit,“ uvedla ředitelka.

Univerzita plánuje do budoucna dvojjazyčnou výuku zdarma i v dalších městských školkách. Počítá například s němčinou či francouzštinou.

autor: bam
Spustit audio