Ve Šternberku je o vakcínu proti koronaviru mezi zdravotníky zájem. Očkovat začali v pondělí

S očkováním personálu proti koronaviru začala v Olomouckém kraji kromě největší fakultní nemocnice už taky menší zdravotnická zařízení. Mezi nimi i nemocnice ve Šternberku. Během tohoto týdne by vakcínu měla dostat necelá padesátka tamních zdravotníků. 

Do ordinace praktického lékaře ve šternberské nemocnici právě vchází praktička Denisa Medková. Teď v pozici pacientky, čeká ji očkování proti koronaviru. Celé očkování včetně administravy zabralo asi pět minut. Denisa Medková na něj přišla i proto, že pracuje s pacienty s koronavirem.

„S pacienty s covidem se setkávám prakticky denně. Ač spousta pacientů má lehký průběh, tak spousta jich má těžký nehezký průběh. A myslím si, že je-li možnost tomu předejít, tak bychom určitě měli. Pokud je to očkování k dispozici, tak je to určitě lepší,“ popisuje lékařka.

V pondělí očkování v nemocnici Šternberk začalo, Během zhruba 2 hodin vakcínu dostalo 18 zdravotníků, kteří o ni měli zájem. Ty všechny ještě čeká za tři týdny druhá dávka. „Imunním se stává vlastně 7 dní po druhé dávce, takže by se měl měsíc od první dávky chránit a padá na něj i to riziko karantény. Po tom měsíci by měl být osvobozen,“ doplňuje praktická lékařka Nela Černochová.

Nemocnice Šternberk chce z první dávky vakcín naočkovat 48 zdravotníků. „Další očkování bude v příštích dnech. Do čtvrtka bychom chtěli celkový počet dávek vyočkovat. Další množství vakcín bychom měli obdržet v pondělí, ve vakcinaci bychom pak měli pokračovat,“ dodala ředitelka zařízení Katarína Bučková.

Zájem o očkování je podle ředitelky nemocnice mezi zdravotníky velký.

autor: bas
Spustit audio