Ve Šternberku vypsali odměnu za dopadení sprejera, který pomaloval centrum města

19. říjen 2015

Radní ve Šternberku na Olomoucku odmění 10 tisíci korunami toho, kdo jim pomůže dopadnout sprejera. V průběhu dvou týdnů svými značkami popsal celé centrum města, které je památkově chráněnou lokalitou. Odborníci však varují, že tímto krokem radní vandaly spíše ještě více motivují.

Fasády domů, poklopy kanálu ale i dveře a popelnice. Značkou Sako jsou pomalované i ty nejkrásnější stavby Šternberka. Naposledy si sprejer označkoval i nově zrekonstruovanou renesanční bránu šternberského hradu.

„Problém je v tom, že jsme na opravu té brány čekali deset let, náklady na restaurování byly 300 tisíc. Takže nás velmi mrzí, že někdo takovým způsobem poškodí věci, které jsou historické, nákladné, ale patří to k městu a je to škoda,“ říká správkyně Hradu Šternberk Helena Gottwaldová.

Škody jdou do statisíců. Policie po vandalovi pátrá. Bezúspěšně. Nepomohly ani kamery městských strážníků, říká jejich šéf Libor Šamšula:

„Místa, která byla sprejerem poškozena, jsou zpravidla mimo dosah těchto kamer, což pachatel dobře ví. V tomto je to pro nás složitější. Naši strážníci jsou úkolováni a mají tento problém a případ jako jeden z prioritních.“

Malůvky po památkách se nelíbí ani místním lidem. Třeba Tomáši Otevřelovi: „Tohle se nedělá. Když si chce někdo malovat graffiti, tak na místech, které jsou pro to určené.“

Šternberským radním už došla trpělivost a na dopadení vandala vypsali odměnu.

„Vypsali jsme odměnu 10 tisíc korun za informace, které povedou k nalezení pachatele,“ potvrzuje starosta Stanislav Orság z ODS.

Kurátor streetartové tvorby Kamil Zajíček ale s nápadem radnice nesouhlasí:

„Celé je to o tom si něco dokázat a o adrenalinu. Když bude perzekuován odměnou a bude ho chtít více lidí dopadnout, tak to pro něho bude větší výzva.“

Radní si přesto stojí na svém. „Nechceme si naše město ničit. Myslím si, že to zašlo za hranice jakéhokoli vkusu," dodává starosta.

autor: kra
Spustit audio