Ve Šternberku začala v pondělí stavba krytého bazénu za zhruba 200 milionů korun. Na investici vedení města šetřilo několik desítek let

11. květen 2021

Zhruba za rok a půl bude mít Šternberk po několika desítkách let vlastní krytý bazén. Jeho stavba poblíž nemocnice oficiálně začala v pondělí.

„Stojíme před budoucím vstupem do bazénu,“ ukazuje hlavní stavbyvedoucí Marcel Byrtus pozemek nedaleko šternberské nemocnice. Obsadily jej už bagry a pracovníci firmy, která má za úkol do osmnácti měsíců postavit městu krytý bazén s relaxační zónou.

Dříve krytý bazén ve městě býval, kvůli nevyhovujícím podmínkám se ale ještě před revolucí uzavřel. Prakticky od té doby se o obnovení plavecké tradice ve městě mluví. Po letech se samosprávě na investici podařilo našetřit. „My jsme několik, dá se říct, možná desítek let spořili prostředky z přebytku hospodaření. Podařilo se nám našetřit částku přes tři sta milionů korun. Velkou část této položky věnujeme na krytý bazén,“ říká starosta města Stanislav Orság z ODS.

Celá stavba přijde na zhruba 200 milionů korun s tím, že vedení města zažádalo o dotaci u Národní sportovní agentury. „O dotaci jsme žádali. V prosinci loňského roku jsme podali žádost. Byli jsme první v republice, máme číslo jedna. Čekáme na rozhodnutí Národní sportovní agentury,“ dodává starosta.

I bez jejího případného přidělení ale podle Orsága není stavba ohrožená. Doufá však, že si lidé najdou do šternberského bazénu cestu. Hlavně po té, co si na vnitřní sportování kvůli pandemii koronaviru odvykli. „Máme samozřejmě určité obavy, že zvyky lidí se pohnou jinam, že nebudou tak moc chodit do sportovišť, že budou více chodit do volné přírody, ale myslíme si, že se to vrátí do stejných kolejí a sportoviště bude využíváno,“ uzavřel Orság.

Předání objektu do zkušebního provozu je naplánované na konec roku 2022. Nejen ve Šternberku se mohou lidé těšit na nové koupání. Další plánuje vedení Velké Bystřice, Hluboček a Mrskles na Olomoucku. V lokalitě Burk připravují venkovní přírodní koupací biotop.

autor: bas
Spustit audio