Ve Štítech na Šumpersku by po několika letech mohl znovu začít pracovat dětský lékař. Vedení obce mu buduje novou ordinaci a byt

8. červenec 2019

Jak přilákat mladé lékaře? To je otázka, kterou řeší řada obcí v odlehlých regionech. Výjimkou nejsou ani Štíty na Šumpersku, kde už několik let chybí pediatr. Pro rodiče s dětmi to znamená složité dojíždění do větších měst. Vedení Štítů chce situaci změnit. Investuje proto do plně vybavené ordinace a pro jejího nájemce chystá i nový byt.

„Je tady ložnice, obývák, koupelna, kuchyň. Tady teď děláme stropy, ještě se vylijí podlahy,“ vypočítává dělník Jaroslav Poláček, jaké práce ho ještě v bytě budoucího štíteckého pediatra čekají. Byt je přímo v budově zdravotnického střediska. Plně vybavenou ordinaci tak bude mít lékař hned ve vedlejší místnosti.

„Pevně věřím, že když nabídneme tohle zázemí, tak že někoho opravdu seženeme,“ říká starosta Štítů Jiří Vogel z ODS. Výběrové řízení na pediatra by mělo začít ještě během prázdnin. Starosta doufá, že se zájemci najdou. Investice do nové ordinace a doktorského bytu se obci už jednou vyplatila. Když sháněla nového zubaře. Nakonec ho našla až na Ukrajině. „V současné době má už 1300 pacientů, najednou jsme se tak stali střediskovou obcí do okruhu třiceti kilometrů,“ dodává starosta.

Ani v případě pediatra by se zájemci ze zahraničí ve Štítech nebránili. Podle starosty je hlavním problémem to, že do malých odlehlých obcí se mladým doktorům příliš nechce. Starší pediatři, ale i ostatní lékaři tak své ordinace nemají komu předat.

„Dnes mají mladí doktoři tendenci odcházet do velkých měst. Pediatři v okolí jsou v důchodovém věku, takže ty problémy se mohou stupňovat,“ uzavírá Vogel.

Na to, že by ve Štítech mohl už brzy znovu ordinovat dětský lékař, se těší třeba paní Martina. Návštěva pediatra je teď pro ni a její děti půldenní záležitost.

Problém s hledáním nových lékařů není na severu Olomouckého kraje ojedinělý. Například ve Zlatých Horách na Jesenicku lidé čekali rok a půl na nového praktika.

Spustit audio