Ve Stránském se projdete Pastýřovou naučnou stezkou. Představí vám ovce a naučí i zpracovávat vlnu

17. duben 2019
Česko – země neznámá

Ve Stránském na Rýmařovsku v Moravskoslezském kraji hospodaří na tamní farmě manželé Křenkovi. Chovají spoustu zvířat, mezi nimi i jedno tradiční plemeno ovcí - valašky. A protože chtěli, aby se návštěvníci dozvěděli o těchto zvířatech víc, vytvořili Pastýřovu naučnou stezku. Je plná informací a zajímavostí, ale najdete na ní i pohádku pro nejmenší a na konci vás čeká i jeden praktický úkol. Zkusit si zpracovat vlnu.

Nač ovce potřebují dlouhý ocas? Co rády mlsají? Jak starší pomáhají mladým při porodech? Na tyto otázky odpovídá Pastýřova naučná stezka. Podnikavá paní Vladimíra vytvořila povídání o ovcích, aby se návštěvníci dozvěděli více informací a také se pobavili.

Čerpala nejen fakta z historie chovu tradičního valašského plemene, ale také dobře pozorovala jejich chování a zvyklosti. Na základě toho pak sepsala texty, které spolu s fotografiemi a kresbami nechala vytisknout na tabule. Ty pak s manželem rozvěsili po farmě a návštěvníci si sami mohou farmu projít a počíst si.

Pro nejmenší pak vytvořila i pohádku o tom, kterak ovce valašky do Stránského přišly. Má formu omalovánky, takže ti nejmenší si s sebou domů odnášejí kromě zážitku také krásnou upomínku.

Pastýřova naučná stezka dovede návštěvníky do přístřešku, kde je čeká její praktická část. Křenkovým bylo líto vlnu z jejich ovcí nechat ležet jen tak ladem, a tak se ji naučili sami doma zpracovávat. Po ostříhání ji důkladně vyperou, vysuší a vyčešou. Následné předení na kolovrátku už vyžaduje trochu zručnosti, ale plstění zvládne opravdu každý. Stačí k tomu molitanová podložka, speciální jehla, vlna, trocha času a soustředění. Za chvíli si šikovní návštěvníci odnášejí vlastnoručně vyrobenou plstěnou podložku pod hrneček. A pro zajímavost si mohou napsat i jméno ovce, která dala vlnu právě na jejich výrobek. Křenkovi si totiž dokonale pamatují jména všech svých zvířat.

Stezka je sice zaměřena na chov ovcí, zvířat na farmě Stránské je ale mnohem víc. Hned vedle se v ohradách pasou koně a poníci společně s krávami. Ve stájích pak odpočívají těžcí pracovní koně, které tady lesní dělníci nechávají odpočívat. Budete-li chtít farmu navštívit, přijďte kdykoli mezi 10. a 17. hodinou. Více informací o aktivitách na farmě najdete na stránkách http://www.stranske.websnadno.cz/

Spustit audio