Ve Střeni na Olomoucku chtějí zabránit letní komáří kalamitě

25. červen 2020

Vydatné deště naplnily v uplynulých dnech tůně v Litovelském Pomoraví. Obyvatelé okolních obcí se tak nejspíš opět nevyhnou komáří kalamitě. Zamezit či zmírnit ji chtějí například ve Střeni na Olomoucku. V líhništích poblíž vesnice se snaží pomocí postřiků likvidovat larvy obtížného hmyzu.

Pracovník obce Střeň Marek Lenikus má kanystr na zádech a s hadicí v ruce aplikuje přípravek na hubení larev komárů. „Jakmile někde kousíček vynecháte, okamžitě se začnou líhnout,“ popisuje Lenikus.

Jsme teď nedaleko Střeně, v příkopu u hlavní cesty. Na jaře v okolí vesnice vznikají tůně běžně. Tentokrát tady jsou kvůli silným dešťům i na začátku léta. „Při té větší vodě, která směřovala z Šumvaldu a od Pňovic, jsem upozorňoval starosty, ať monitorují situaci, aby nezapomínali na to, co může nastat po těch záplavách,“ říká starosta Střeně Jiří Nevima z ČSSD.

Komáří larvy nejen ve Střeni hubí pomocí bakterie, které by měly množství larev komárů omezit. Jak to funguje, vysvětluje Ondřej Dočkal - zoolog správy chráněné oblasti Litovelské Pomoraví, u které musí samosprávy kvůli použití přípravku žádat o výjimku

„Přípravek je na biologické bázi, funguje to tak, že je to látka požerová, tedy po aplikaci v té tůni tu látku larvy sežerou a ta jim, když to řeknu lidově, naleptá střeva,“ přibližuje Dočkal. Látka by podle Dočkala neměla ohrozit například obojživelníky nebo ptáky.

Jestli přípravek na komáry zabere se teprve ukáže. Hygienici plánují v obcích aktivitu obtížného hmyzu měřit.

autor: bas
Spustit audio