Ve střevech je hodně nervových zakončení, proto se označují za druhý mozek, tvrdí přerovský chirurg
Při konzumaci jídla bychom měli rozhodně myslet i na střeva, tvrdí lékaři. To, co sníme, má totiž vliv na celý náš organizmus. Strava by měla obsahovat dostatek vlákniny a tekutin.
„Mělo by být čisté, udržované a stolice pravidelná,“ říká o tlustém střevě primář chirurgie přerovské nemocnice Alojz Haninec. Pokud vnímáme problémy, jako nafouknuté a bolestivé břicho, zácpu, průjem, nadýmání, ztrátu chuti k jídlu, střevní křeče apod., měli bychom určitě navštívit lékaře.
Mezi nejčastější vážné problémy spojené s tlustým střevem patří ulcerózní kolitida, Crohnova choroba, divertikulitida nebo kolorektální karcinom.
„Platí, že čím dříve přijdete, tím je šance na vyléčení vyšší,“ upozorňuje Haninec. Důraz klade na preventivní program včasného vyhledávání pacientů s rakovinou tlustého střeva a konečníku, který je určený lidem nad padesát let věku a těm, kteří mají onemocnění v rodině.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.