Ve Valteřicích na Jilemnicku se objevil mor včelího plodu

13. červenec 2021 07:44

První letošní případ moru včelího plodu potvrdili veterináři v Podkrkonoší. Šlo o včelstvo ve Valteřicích na Jilemnicku, které museli veterináři zlikvidovat.

Podezření na chorobu mají i u dalšího včelstva v nedalekých Vítkovicích, kde zatím čekají na výsledky laboratorních testů. V místě stávající nákazy už veterináři vyhlásili tříkilometrové ochranné pásmo. Z něj je zakázáno včely nebo celá včelstva přemisťovat, uvnitř pak pouze se souhlasem veterinární správy. 

„Další opatření se nařizuje všem včelařům v tom ochranném pásmu. A to prohlídka včel, aby zkontrolovali, jaký je stav u toho včelstva, jak jsou životaschopná, jaký je zdravotní stav a podobně,“ popsal další opatření ředitel krajské veterinární správy Roman Šebesta.

Jak se mor včelího plodu přenáší a projevuje?

Nákaza se přenáší buď přímým kontaktem mezi včelami, včelař také může použít nějakou pomůcku, kterou může nákazu přenést. Podle veterináře Romana Šebesty se nemoc projevuje hlavně zvýšeným úhynem včel nebo jejich slabou životaschopností. Včely nelétají za snůškou a jsou ochablé. Zkušený včelař prý pozná, jestli je v úlu parazitická bakterie, která nákazu způsobuje, také při prohlídce pláství.

Spustit audio

Související