Ve Velké Bystřici bojují proti sinicím v tamní přehradě pomocí jiných bakterií

V přehradě ve Velké Bystřici na Olomoucku si možná lidé už o letošních prázdninách zaplavou, aniž by riskovali zdravotní obtíže. Tamní radnice si najala firmu, která má vodu vyčistit. Respektive ji zbavit sinic, kterými přehrada přes léto kvete. V boji proti nim použije jiné bakterie.

„Teď na jaře vypadá voda ještě dobře, ale kdybychom sem přišli o prázdninách, tak vidíme přehradu plnou sinic,“ popisuje mi nezávislý starosta Velké Bystřice Marek Pazdera.  Hladinu vody sinice začaly pokrývat před několika lety stále více. Místní se už tady koupat nemohou.

„Bylo to úplně nejlepší, co tady v Bystřici bylo. Je to věčná škoda, že ta přehrada nezůstala pro plavce, jsou tam sinice,“ postěžovala si paní Helena, kterou jsem potkala nedaleko přehrady. Podle starosty jsou důvodem jejího znečištění vyšší teploty posledních let, ale i další faktory.

„Přehrada je obklopena stromy, to znamená, že do ní padá listí a spousta jiných organických nečistot. Nad přehradou je chatová oblast, ve které bydlí spousta lidí na stálo. A poloha přehrady je taková, že vodu ovlivňují i splachy z polí,“

říká Marek Pazdera. Na zdejší vodu si teď troufá Jiří Tomášek. Se svou společností se zabývá v Česku zatím nepříliš používaným způsobem čištění rybníků a přehrad. Pomocí bakterií.

„Hlavním principem je odstranit organické nečistoty ze dna, tedy snížit úživnost vody, což má za následek snížení tvorby jednobuněčných zelených řas. Máme posudek od soudního znalce,“  vysvětluje Tomášek.

„Máme posudek soudního znalce, který jasně hovoří o tom, že přípravek není škodlivý pro životní prostředí, ani pro jakéhokoli živočicha, rostlinu,“ tvrdí Jiří Tomášek a doufá, že by si v přehradě mohli lidé zaplavat ještě letos nebo přinejmenším v příštích letech.

autor: bas
Spustit audio