Ve Velké Bystřici uzavřeli most

1. srpen 2016

Stěhování technických služeb i cestu do obchodu komplikuje ve Velké Bystřici uzavírka mostu. Rozdělila město na dvě části. Do obchodu i za prací tak místní musejí přes dvě vesnice: Místo pár metrů – čtyřkilometrovou objížďkou.

„Já jezdím z Lošova. Lidi, kteří jezdí z Lošova třeba do Mariánského Údolí autem, tak to musejí objíždět na Bukovany, na Bystrovany. To mají denně asi dvacet kilometru navíc,“ posteskl si Miroslav Pavelka, který jezdí do Velké Bystřice dvakrát denně.

„Občané ulic Na Letné, bratří Mikolášků, Kopaniny, Lošovská se do Velké Bystřice nedostanou jinak než objížďkou přes Bukovany a Bystrovany, což je komplikace. Z druhé strany chápeme správu silnic, jestliže most byl v havarijním stavu, že se opravit musí,“ říká starosta Marek Pazdera zvolený za ODS.

Místní mi poradili, že se místo dá objet i zkratkou kolem zahrádek. Vydávám se tedy po úzké polní cestě. Neodrazuje mě ani cedulka s varováním, že je uzavřená. Když to vypadá, že už mám vyhráno, přijíždím k zamčené závoře. Tudy se zjevně nedostanu. A čeká mě několik stovek metrů couvání.

„Účelová komunikace slouží jako příjezd k nemovitostem zahrádkářů, kteří se o cestu starali. Bylo by určitě nesprávné, kdyby se tudy vyznačila objížďka,“ vysvětluje Marek Pazdera.

Podle ředitele krajských silničářů Drahomíra Babniče potrvají opravy nejdéle do konce listopadu: „Dělá se celková rekonstrukce mostu, to znamená izolace, povrchy, vozovka, zhruba o nákladu patnáct a půl milionu korun. Uzávěrka je plánovaná do konce listopadu, ale snahou jak naší tak firmy je tento termín zkrátit.“

Uzavřený most komplikuje i stěhování městských technických služeb. Současný areál musejí opustit do konce roku. V rámci restitucí se totiž vrací církvi.

autor: mot
Spustit audio