Ve Vlastivědném muzeu v Olomouci brzy vystaví restaurovaný obraz z již neexistujícího olomouckého kostela sv. Petra a Pavla

28. březen 2021

Přežil josefínské reformy, vojenské manévry i likvidaci kostelů ve vojenském prostoru Libavá. Řeč je o barokním oltářním obraze Josefa Ignáce Sadlera, který ležel desítky let zapomenutý ve skladu olomouckého Vlastivědného muzea. Teď už má po náročné renovaci. A už jen čeká na uvolnění protiepidemických opatření, aby si ho lidé mohli prohlédnout.

„Rám je přes čtyři metry vysoký na šířku přes dva metry. Je prázdný, protože čeká, až do něj zasadíme čerstvě zrestaurované plátno, na kterém přes čtyři roky pracoval restaurátor Radomír Surma. Patří do něj původně oltářní obraz od Josefa Ignáce Sadlera, který má námět, jak Kristus předává klíče sv. Petrovi,“ uvedla kurátorka Vlastivědného muzea v Olomouci Michaela Čadilová.

Josef Ignác Sadler se narodil i umřel v Olomouci. Byl významným barokním malířem, synem sochaře Filipa Sattlera a švagrem a žákem malíře Jana Kryštofa Handkeho. Obraz s námětem Krista s klíči pro svatého Petra dostal Sadler jako zakázku krátce po své návštěvě Itálie.

Po uvolnění koronavirových opatření počítá kurátorka Michaela Čadilová se samostatnou expozicí pro zapomenutý oltářní obraz v prostorách Vlastivědného muzea v Olomouci.

Poslechněte si reportáž, ve které kurátorka Michaela Čadilová popisuje podrobnosti z historie osudu obrazu.

autor: bam
Spustit audio