Ve Vlastivědném muzeu v Olomouci se bude diskutovat o mrakodrapu Šantovka Tower

27. únor 2013

O výškových stavbách a dalším rozvoji města Olomouce budou dnes ve Vlastivědném muzeu debatovat zástupci města, investora projektu Šantovka a sdružení Za krásnou Olomouc. Mrakodrap Šantovka Tower vyvolal ostré diskuze mezi laickou i odbornou veřejností. Vystoupili proti němu i místní architekti.

Architektům vadí umístění třetí výškové stavby, které podle nich naruší historické panorama a také fakt, že investor zatím nepředložil veškerou dokumentaci. Podobné argumenty proti stavbě třetí výškové budovy ve městě mají i zástupci sdružení Za krásnou Olomouc.

„Je potřeba chránit naši historii a její hmotné pozůstatky. A to je všechno, co Olomouc má. Její historické centrum je vlastně to nejcennější, co má,“ říká historička architektury Martina Mertová.

„Turisté sem také jezdí za historickou Olomoucí. Možná by se někteří z nich rádi vyvezli na nějaký ‘výškáč‘, nechť tak udělají třeba u nádraží. Ale postavit 75metrovou budovu na hraně historického jádra mi přijde jako úplně zbytečné gesto, neadekvátní olomouckým podmínkám,“ dodává.

Olomoucký primátor Martin Novotný ale oponuje, že někteří architekti sami věžáky v této oblasti navrhovali.

„Je na tom pikantní, že ve chvíli, kdy město pořádá urbanistické soutěže, tak někteří z těch podepsaných v té lokalitě sami navrhovali výškovou budovu. Myslím si, že by si olomoučtí architekti občas měli sáhnout do svědomí, nakolik jsou některá jejich vystoupení motivována osobními zájmy a nakolik jsou motivována skutečně starostmi o veřejný prostor,“ konstatuje.

Město protestujícím architektům zapůjčilo digitální model Olomouce, aby mohli přesněji popsat vliv výškové stavby na panorama historického centra. Primátor slíbil, že se otevřeným dopisem bude rada i příslušní odborníci zabývat.

autor: bam
Spustit audio