Ve Vojenské nemocnici v Olomouci otevřeli specializované oddělení pro nevyléčitelně nemocné děti

14. prosinec 2016

Ve Vojenské nemocnici v Olomouci otevřeli nové oddělení. Sloužit bude nevyléčitelně nemocným dětem. Sídlí v budově bývalého barokního refektáře v areálu klášterního hradiska. Armáda do jeho opravy investovala 85 milionů korun.

„V podstatě je to na Moravě jediné státní zařízení, které bude poskytovat následnou intenzivní péči pro děti. Máme tady 14 plně ventilovaných lůžek pro pacienty, kteří jsou závislí na ventilátoru, s různým typem onemocnění,“ vysvětluje primář nového oddělení Pavel Pokorný.

Kromě dětských postýlek jsou v pokojích také postele pro dospělé.. Rodiče tak s nimi budou moct trávit veškerý čas.

„Takovým profitem tohoto zařízení je možnost pobytu v parku Kláštěrního Hradiska, protože je to v úzkém kontaktu, oddělení není v patrech, takže děti můžeme vyvážet s ventilátory i monitory do zahrady Kláštěrního Hradiska,“ doplňuje Pavel Pokorný.

Oddělení sídlí ve více než čtyři staletí staré budově barokní refektáře. Veškeré opravy tak schvalovali památkáři. S jejich výslednou podobou je šéf olomouckého Národního památkového ústavu Josef Chupík spokojený.

„My jsme spokojení s činností Vojenské nemocnice v Olomouci dlouhodobě. Myslíme si, že je to šťastné spojení. Je to úspěch nejen vojenské nemocnice, ale i Památkové péče, protože budova bez využití chátrá,“ říká.

O náklady na výstavbu a vybavení oddělení se podělilo ministerstvo obrany a samotná nemocnice.

„Už je tady samozřejmě seznam těch dětských pacientů, kteří by tady měli od začátku ledna najít tu odpovídající péči. To zařízení je po technické stránce to maximální, co se v této péči dá pořídit. Samozřejmě je zde také zajištěn odborný personál,“ potvrdil ministr obrany Martin Stropnický z Hnutí ANO.

V opravách areálu klášterního hradiska chce vojenská nemocnice pokračovat i v příštím roce. V plánu mají upravit prostor bývalé prelátské zahrady.

autor: kra
Spustit audio