Ve vzduchu číhá méně nebezpečí než na silnicích, tvrdí hranický plachtař Petr Bílek

Létat se člověk naučí poměrně rychle, plachtit se ale podle Petra Bílka z Aeroclubu Hranice učí celý život. Učí se totiž bojovat s přírodními podmínkami.

Do větroně piloti nikdy nelezou bez padáku. „Jednak by se nám špatně sedělo, protože padák je součástí opěradla. A pak je to samozřejmě záchranný prostředek,“ vysvětluje Petr Bílek, člen Aeroklubu Hranice.  Je rád, že ho ještě nikdy nemusel použít.

Řízení letadla je o návycích, technických záležitostech a koordinaci. Plachtění je o boji s přírodními živly, o správném vyhodnocení, kde jsou vhodné podmínky, jakým způsobem se dostat z nepříjemné situace. Zkušenosti člověk sbírá celý život.

Koridoru, kde se nejvíce létá, ať už kvůli častému výskytu vhodného počasí, nebo proto, že se v dané oblasti nevyskytují zakázané a omezené prostory, se říká plachtařská dálnice. „Z Hranic hodně létáme na Jeseníky, nebo přes Orlické hory dále na Krkonoše a Jizerské hory. Potom taky na Jihlavu a přes hranice na Slovensko,“ uvádí zkušený plachtař. Stejně jako ostatní piloti, i Petr Bílek má dost času kochat se pohledem pod sebe.

Plachtařský sen? Samozřejmě Afrika, kde se hodně létá v Namibii nebo Jihoafrické republice. „Vznikají tam velmi dobré termické podmínky s vysokými dostupy. Počasí ideální pro skvělé plachtařské výkony. Někdy bych to chtěl zažít,“ vysvětluje hranický pilot.

autor: voj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.