Vědci tuší, jak vypadala pravěká dívka, která žila před 31 tisíci lety v okolí Mladečských jeskyní

9. listopad 2022 17:10

Před více než 30 tisíci lety žila v okolí Mladče na Olomoucku pravěká dívka, jejíž lebku v 19. století objevili archeologové. V současnosti je uložená ve vídeňském přírodovědném muzeu. Z fotografií lebky se nyní expertům podařilo pomocí počítačového programu zjistit, jak mohla pravěká žena vypadat.

Do Mladečských jeskyní zavedl naši reportérku Barboru Sonnkovou průvodce Ondřej Vlček. „Každý archeolog má svoji teorii, ale v současnosti převládá ta, že jeskyně byla využívána jako rituální pohřebiště,“ uvádí Vlček.

Na jednom místě v jeskyni jsou k vidění makety pravěkých lidí. „Je to dioráma pravěkého pohřbu. Zde na kůži má být ona lebky dívky, která tu měla být nalezena panem Josefem Szombathym roku 1881. V písemných pramenech se uvádí, že při jeho první návštěvě po prvním zarytí rýče necelých 20 centimetrů pod hlínou narazil na tu lebku. Za pomoci radiouhlíkové metody bylo její stáří vyčísleno na více jak 31 tisíc let,“ uvádí průvodce.

Nyní vědci zrekonstruovali podobu pravěké dívky. „Byly zhotoveny dvě verze – jedna je černobílá, kdy má dívka zavřené oči, na barevné verzi navíc přibyly i vlasy. Rekonstrukci obličeje dal dohromady tým českých a brazilských odborníků,“ uvádí Vlček.

„Máme teď udělanou tvář, která byla počítačově vytvořena na základě více jak dvou a půl tisíce snímků fotografií. Funguje to tak, že se nafotografuje lebka, doplňující se chybějící části, což už dneska umíme udělat, na to se potom natáhne kůže, dají se vlasy a vzniká portrét. Teprve forenzní rekonstrukce těch chybějících částí lebky ukázala na to, že to není muž, ale dívka,“ vysvětluje Karel Drbal, náměstek ředitele Správy jeskyní ČR.

Vymodelovaný obličej pravěké dívky naleznete ZDE.

Počítačové zpracování podoby dívky expertům zabralo několik měsíců, příprava podkladů ale podle Drbala trvala několik let. Mladečské jeskyně jsou zatím nejsevernějším objeveným pohřebištěm kromaňonského člověka v Evropě.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio