Vědecká knihovna v Olomouci zahájila nový rok stěhováním. Stěhuje zatím knihaře a restaurátory

Vědecká knihovna v Olomouci rozjela největší stěhování ve své novodobé historii. Jako první míří ze stísněných prostor v centru města do nového moderního depozitáře v Hejčíně knihaři a restaurátoři. A berou s sebou i stovky kilogramů vážící přístroje.

„Začíná stěhování, začínáme těmi provozy, kde to bude o něco jednodušší, i když stroje jsou těžké. Stěhuje se knihařská a restaurátorská dílna, což jsou provozy pro knihovnu nezbytně důležité, ale jsou ve stísněných podmínkách bez jakéhokoli moderního vybavení, takže se stěhují do moderních větších prostor. Slibujeme si od toho větší efektivitu práce,“ hlídá dělníky zástupce ředitelky knihovny Miloš Korhoň. Čtyři svalnatí muži zatím na nákladní vůz přetáhli pět set kilogramů těžkou řezačku. Zhruba o polovinu lehčí pákové nůžky protlačili dveřmi.

„Současné podmínky pro uchovávání jsou katastrofální. V tomhle bychom si měli hodně pomoci. Taková ta častá plísňová napadení, která tady paní restaurátorka ošetřuje, by se měla výrazně omezit, snad i zmizet,“ vysvětluje zástupce ředitelky.

„Já jdu do lepšího, tady ty prostory už byly nevyhovující. Tady je to tmavé, ponuré, musí se tu svítit. Tam bude vše krásné, světlé, prostorné, moderně vybavené, tam je všechno. Těším se, bude to tam úžasné,“ těší se restaurátorka Marie Strnadová.

Dosavadní knihařská dílna olomoucké vědecké knihovny

To knihařce Věře Hofschneiderové se při stěhování lesknou v očích slzy. „Přišla jsem ráno a slzička ukápla. Je to dojemné, zvykla jsem si tu za těch 30 let. Ten duch tu zůstává,“ přiznává.

Za knihaři a restaurátory se do nového depozitáře vydá za dva měsíce také zhruba milion a čtvrt kníh, časopisů a dokumentů. Olomouc tak budou brázdit kamiony s knížkami nepřetržitě čtyři měsíce. Že se jedná o akci výjimečnou svědčí i fakt, že vědecká

autor: bam
Spustit audio