Vědeckotechnický park Univerzity Palackého se rozrostl, otevírá možnosti dalším podnikatelům

21. červen 2015

Vědeckotechnický park olomoucké univerzity se tento týden rozrostl o další kanceláře, laboratoře a prostory pro podnikatele. O podnikání, které propojuje akademickou půdu s komerční sférou, je totiž v Olomouci stále větší zájem.

„Je tady několik zajímavých firem, které buďto už existují na trhu a chtějí si v Olomouci udělat pobočku právě kvůli napojení na výsledky Univerzity Palackého, a taky se tady rýsují začínající firmy, které opravdu vznikají z Univerzity Palackého a potřebují speciální požadavky, speciální laboratoře,“ ukazuje mi na novou nízkou budovu s šedou fasádou ředitel vědeckotechnického parku Jiří Herinek a vysvětluje, proč další tzv. blok C budovali.

Olomoucký vědeckotechnický park je špičkou v České republice a snaží se motivovat lidi k podnikání a pomáhat jim při rozjezdu firmy ať už odbornou radou nebo pronájmem prostor v podnikatelském inkubátoru.

Klienti mohou také za výhodných podmínek využít know-how a přístroje univerzity. Pro podnikatele je na ploše víc než třinácti set metrů čtverečních připraveno k pronájmu 26 kanceláří a 22 laboratoří. Šedesát procent už je teď plných:

„Největší zájem byl o speciální plochu pro výrobu léčiv, která má nutné speciální parametry, aby se tam tato výroba mohla dělat. Ta je zaplněná. Máme tady 20 laboratoří, které jsou připraveny pro zajímavé projekty začínajících firem, zejména vzešlých z Univerzity Palackého, které zase potřebují speciální parametry těch místností. Snažili jsme se tomu všemu vyjít vstříc´a postavit ten blok tak, aby byl na tyto potřeby připravený.“

Ředitel Vědeckotechnického parku Univerzity Palackého v Olomouci Jiří Herinek

Olomouc se snaží přilákat nové investory. Kvůli kvalitní hanácké půdě je ale problém s budováním nových průmyslových zón. A tak je sociálnědemokratický primátor Antonín Staněk nadšený, pokud se ve městě tvoří podhoubí pro podnikání ve špičkových technologiích. Navíc se využívá potenciál mozků z olomoucké univerzity: „Ty vědecké mozky, které se podaří tady na univerzitě vychovat, tak nám neodcházejí a zůstávají ve městě, minimálně při tom startu podnikání. A to je nesmírně důležité."

V dosavadních dvou blocích Vědeckotechnického parku olomoucké univerzity funguje 48 firem, které zaměstnávají víc než stovku lidí. Na podzim tu otevřou dvě nová specializovaná centra - pracoviště pro numerické modelování proudění a pro stavbu těles z kovových slitin a plastu tzv. 3D tisk.

autor: bam
Spustit audio