Věděli jste, že i vinná réva může být ve stresu? Škodí jí extrémní výkyvy počasí, hůře snáší také dlouhotrvající tropické teploty

26. červenec 2019
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Vinná réva dostává dávku tepla ze slunečního záření vlastně třikrát. Přímo od slunce vzduchem, pak z vyhřáté půdy a potřetí z hladiny Dunaje.
0:00
/
0:00

Loni touto dobou vinaři na jihu Moravy sklízeli první rané odrůdy hroznů pro výrobu burčáku. Letos si na něj ale budeme muset pár týdnů počkat.

Burčák v prodeji od 1. srpna tak, jak to povoluje zákon, letos nebude. Hrozny dozrávají pomaleji než v minulém roce. Vinné révě škodí i extrémně teplé počasí, přesto, že má kořeny hluboko a suchu vzdoruje velmi dobře. Částečně zkvašený mošt z tuzemských hroznů tak zájemci ochutnají pravděpodobně až za tři nebo čtyři týdny.

Spustit audio