Vedení Hněvotína chce zabránit vzniku dalších ubytoven v obci

19. červenec 2021

Vedení Hněvotína na Olomoucku se dostalo do sporu s jednou z třineckých firem, která koupila před časem dům v centru obce. Samospráva má obavy, že ho nechá přestavět na ubytovnu. Ty už v obci fungují čtyři a další vedení vesnice nechce. Podle zástupců investora jsou obavy hněvotínských zbytečné. V domě firma plánuje byty.

„Teď tady máme čtyři tyhle domy obsazené zahraničními dělníky. S hrůzou čekáme, co přibude dalšího. Zažili jsme ty lidi totálně opilé válející se v trávě před obchodem. Lidé se bojí, že se takové situace budou opakovat,“ popisuje zkušenosti s ubytovnami v obci hněvotínský nezávislý starosta Jaroslav Dvořák. Podobně mluví i místní s tím, že v poslední době však už problémy s osazenstvem ubytoven ve vesnici nejsou. „Vysedávali na zastávkách, popíjeli tam. Teď jsem je ale neviděla, je klid,“ popisují obyvatelky.

Přestože se nyní situace zklidnila, vedení Hněvotína se obává vzniku dalších ubytoven. Obec se kvůli tomu dostala i do sporu s firmou, která koupila jeden z domů v centru vesnice. Kvůli projektu proto před časem změnila svůj územní plán. Firma se změnou nesouhlasila, záležitost se dostala až k ostravskému krajskému soudu a ten dal podniku za pravdu.

„To byl soud o územní plán obce Hněvotín. V rámci stavebního zákona máme určité pravomoci se k té stavbě vyjadřovat, souhlasit s napojením na síť, parkovací stání, veřejné plochy a další návaznost. Po téhle stránce si to budeme hlídat, aby splnili to, co slíbili, že by to měly být opravdu byty,“ pokračoval starosta.

Podle písemného vyjádření zástupce firmy v objektu podnik ubytovnu opravdu neplánuje. Dle zaslaných vizualizací počítají s rekonstrukcí budovy, a také přístavbou dalšího moderního objektu. V komplexu chtějí vybudovat zhruba dvacítku bytů.

autor: bas
Spustit audio