Vedení Hranic pořizuje vratné kelímky. Využijí je na městských akcích

31. srpen 2021

Zbavit se jednorázových plastů při sportovních a kulturních akcích. To je cílem vedení Hranic. Plánuje proto investici do několika desítek tisíc vratných kelímků. Nakoupit je chce i přesto, že na jejich pořízení město nezískalo dotace.

„Požadavek je spojit nějakým způsobem identitu města s identitou Ekoltesu tak, aby kelímek vyjadřoval, komu patří, aby se líbil,“ ředitel městské společnosti Ekoltes Jakub Horák mi u svého notebooku ukazuje grafický návrh kelímku. Vyrobit ho chce ve třech velikostech. „Klasický půllitr, třetinka, nuladvojka a takzvaný hot cup,“ upřesňuje ředitel.

Vratné kelímky budou technické služby distribuovat na všech městských akcích. „Je to skvělá zpráva. Město to plánovalo delší dobu už před koronavirem. Těšíme se, že je budeme používat při vánočních trzích nebo u promítání v letním kině,“ doplňuje ředitelka kulturních zařízení Naďa Jandová.

Každý rok z těchto akcí pracovníci technických služeb vyvezou desítky tun jednorázových plastů. Proto se město rozhodlo situaci řešit. „Chceme být moderní, chceme být eko a nechceme si zacpávat skládku plastovými odpady, které tam zkrátka být nemusí,“ pokračuje Jakub Horák.

V první fázi město objednává celkem 10 tisíc kelímků. Zaplatí za ně 300 tisíc korun a poprvé je využije při vánočních trzích.

autor: kra
Spustit audio