Vedení kraje navýšilo dotaci na podporu malých obchodů na venkově. Žádostí přišlo nad očekávání víc

13. únor 2023 11:45

Více než 160 žádostí o podporu malých venkovských prodejen dostali loni pracovníci olomouckého hejtmanství. Jeho vedení původně plánovalo, že mezi zájemce o dotace rozdělí společně s příspěvkem státu sedm milionů korun. Kvůli enormnímu zájmu se krajští radní rozhodli částku navýšit o čtyři miliony korun na celkových 11 milionů. 

„Máme tady ten hlavní sortiment, základní potraviny plus trošku drogérie, aby lidi nemuseli kvůli všemu jezdit do města,“ říká paní Martina, která prodává v prodejně potravin v Ochozi nedaleko Konice.

Obchod před několika lety převzala od majitelů obec, která ho od té doby provozuje. „Chodí sem nakupovat hlavně senioři. Neříkám, že by sem nešli mladší lidé nebo lidé středního věku, ale z větší poloviny přijdou právě senioři,“ dodává.

Právě to je podle lidoveckého starosty Martina Bílého důvod, proč obec se dvěma stovkami obyvatel ztrátovou prodejnu udržuje. „Věděli jsme, že pokud přerušíme provozování, takže se těžko bude obnovovat. A chtěli jsme tuto službu občanům zachovat i v případě, že na ní obec bude doplácet nebo ji to bude zatěžovat,“ zmiňuje starosta.

Obchod prodělává 100 tisíc korun ročně

Ztráta se podle něj ročně vyšplhá na zhruba sto tisíc. Obec proto požádala Olomoucký kraj o dotaci, která je právě na provoz venkovských prodejen určená. „Řádově stotisícová částka nám určitě nahradí prokazatelnou ztrátu z provozu,“ dodává Bílý.

Podobně si požádali i další provozovatelé prodejen v kraji. Olomoucké hejtmanství jim v uplynulém roce chtělo i se státní podporou rozdělit sedm milionů korun. Zájem ale tuto částku výrazně převýšil, proto ji kraj podle náměstka hejtmana Jana Šafaříka ze Spojenců - Koalice pro Olomoucký kraj v uplynulých dnech zvedl o další čtyři miliony. „Přišlo přes 160 žádostí. Vysvětlujeme si to jednak potřebností v našem regionu a jednak tím, že už dříve u nás byl program Obchůdek realizován, takže obce a provozovatelé malých obchůdků věděli o této možnosti podpory,“ vysvětluje Šafařík.

Abychom dokázali zachovat maximální množství prodejen v malých obcí, je potřeba veřejná podpora.
Jan Šafařík, náměstek hejtmana

O podporu si podle něj můžou žádat podnikatelé nebo obce, které provozují maloobchodní prodejnu potravin ve vsi nebo místní části maximálně s tisícovkou obyvatel. „Ekonomicky je provozování malého obchůdku zhruba do tisíce obyvatel nepříliš rentabilní. A abychom dokázali zachovat maximální množství prodejen v malých obcích, je potřeba veřejná podpora,“ dodává Šafařík.

S podporou prodejen počítá podle Šafaříka olomoucké hejtmanství i letos. O její výši ale teprve rozhodne.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio