Vedení lázní Teplice nad Bečvou se obává o léčivé prameny kvůli chystané protipovodňové stavbě

21. listopad 2018

Už více než šest století využívají lidé blahodárné účinky léčebných minerálních vod v Teplicích nad Bečvou. Teď se vedení tamních lázní obává, že by o ně mohlo přijít kvůli připravované protipovodňové stavbě v nedaleké Skaličce. Povodí Moravy ale ujišťuje, že prameny nijak ohrozit nechce, a nechá si proto zpracovat hydrogeologickou studii.

Jurikův, Kropáčův a Galašův – tři prameny, které lázeňské hosty zásobují teplickou kyselkou. Paní Věra ji dnes ochutnává poprvé. Na léčení sem dojela z Prostějova. „Je dobrá. Já si tady vařím kafe, tak bych si sem mohla dojít pro vodu,“ komentuje.

Vedení lázní se ale teď obává, že připravovaná protipovodňová stavba u nedaleké Skaličky by je o tyto léčivé prameny mohla připravit. „Jakékoliv změny hladiny podzemní vody by mohly znamenat změnu tras podzemní vody a mohly by být pro nás jako pro lázně likvidační. Museli bychom hledat jiné možnosti čerpání minerální vody, což by bylo hodně nákladné a nemáme dnes představu, jakým způsobem bychom to provedli,“ vysvětluje Zdeněk Růžička vedoucí technik lázní.

Možný vliv nejen na prameny, ale i na klima Zbrašovských aragonitových jeskyní a nedaleké Hranické propasti už prokázal mnohaletý výzkum speleologů ze skupiny Hranický kras. „Pokud bude jakýmkoliv způsobem ohrožena stabilita, složení nebo proplynění pramenů, tak to vždycky ovlivní všechny tři lokality,“ říká členka skupiny Barbora Šimečková.

Povodí Moravy ústy svého mluvčího Petra Chmelaře ale uklidňuje. Stavět se prý nezačne dříve, než bude hotová podrobná hydrogeologická studie. „V současnosti jsou připravené právě podklady pro zadání této studie, takže během několika dnů bude vypsáno výběrové řízení pro zpracování studie, která situaci v této lokalitě posoudí,“ uvedl Chmelař.

Studie by podle něj měla být dokončena v polovině příštího roku. Teprve poté Povodí Moravy rozhodne o přesném typu stavby. Stanovený termín jejího zahájení v roce 2024 by to podle Chmelaře nemělo nijak ohrozit.

autor: kra
Spustit audio