Vedení Loštic a Moravičan nesouhlasí se stavbou velkokapacitní odpočívky pro kamiony u dálnice D35

12. říjen 2020

Namísto pole velkokapacitní odpočívka pro téměř stovku kamionů a několik desítek aut. S tímto záměrem počítá Ředitelství silnic a dálnic na nezastavěném území mezi obcí Moravičany a Lošticemi na Šumpersku. Stavbu plánuje v rámci projektu na nový úsek dálnice D35 z Mohelnice do Starého Města. Dotčené obce ji ale odmítají. 

„Stojíme v jihozápadní části katastru obce Moravičany u dálnice D35, kde by měl vzniknout zhruba 300 metrový pruh odstavného parkování včetně doprovodných budov zázemí pro šoféry, myčka a zřejmě další zařízení,“ ukazuje na pole mezi dálnicí a obcí Moravičany její nezávislý starosta Antonín Pospíšil.

Plán Ředitelství silnic a dálnic na jeho využití je podle něj nesmyslný a navíc uškodí životnímu prostředí. „Tady je podzemní voda a je potřeba ji chránit. Celý ten záměr se nachází na nejlepší orné půdě široko daleko. Tady je nejvyšší bonita v okolí. Je to nepřijatelná záležitost, která by měla být v zárodku potlačena,“ dodal starosta.

Větší smysl by prý odpočívka dávala v blízkosti průmyslové zóny, například v nedaleké Mohelnici. S tím souhlasí i Šárka Havelková Seifertová, nezávislá starostka sousedních Loštic, do jejichž katastru mají zasáhnout nové dálniční sjezdy k odpočívce. „V podstatě nám oznámili, že se jedná o veřejnou stavbu a v případě, že s ní nebudeme souhlasit, tak je možné, že nám pozemky vyvlastní a stavbu postaví i přes odpor města a obce,“ uvedla starostka.

Ředitelství silnic a dálnic ústy svého mluvčího Jana Rýdla uvedlo, že o záměru s dotčenými obcemi bude jednat. „Řekněme, že teprve mapujeme situaci kolem celé budoucí dálnice D35. Nyní jsme ve fázi nějakého technického návrhu,“ dodal Rýdl.

Zástupci Loštic a Moravičan se ale obávají, že jejich námitky zůstanou bez odezvy. Obrátili se proto i na Olomoucký kraj a na ministerstvo zemědělství.

Spustit audio