Vedení obcí v kraji chtějí snížit podíl směsného odpadu. V Lošticích kvůli tomu zavedli nový odpadový systém

Co nejvíce snížit podíl směsného odpadu. Tento cíl si daly do nového roku kvůli zdražování nákladů na skládkování některé samosprávy měst a obcí v Olomouckém kraji. Patří k nim například Loštice na Šumpersku. Tamní radnice se chce zaměřit na pečlivé třídění, od ledna proto zavedla úplně nový odpadový systém.

Taková paní Věra vynáší odpad zhruba jednou za dva týdny, pečlivě třídí už dlouho. Jedinou větší změnou po zavedení nového odpadového systému je tak pro ni to, že s sebou nosí klíč navíc. Popelnice na směsný odpad na loštickém sídlišti, kde bydlí, je totiž nově uzamykatelná. „Protože, kdo jel okolo, tak šup to tam a hotovo. Cizí lidé, kteří ani v tom paneláku nebydlí. Takže teď tam bude jen to, co máme v paneláku,“ pochvaluje si paní Věra.

Daleko více se nový systém dotkl obyvatel rodinných domů, kteří si mohli sami vybrat velikost kontejneru na směsný odpad i frekvenci svozu. Od toho se pak odvíjí výše poplatku za odpady.

„Je to za odpadovou nádobu, nikoliv za poplatníka. Když vezmu příklad na sobě, tak my jsme pětičlenná domácnost a máme 120 litrovou popelnici, čtrnáctidenní svoz a budeme platit 2122 korun. Doposud jsme platili tři tisíce korun, takže ušetříme,“ vysvětluje nezávislá starostka Loštic Šárka Havelková Seifertová.

Nový systém by tak podle ní měl obyvatele více motivovat k třídění. „Po třech měsících bychom mohli mít první čísla, pak se ukáže, jak to vlastně funguje. Budeme se to snažit posouvat pořád dopředu a chyby eliminovat,“ dodává starostka Loštic, kde je nově možné třídit i gastroodpad.

Trochu jiný přístup zvolilo vedení Zábřehu a okolních obcí. Jaký? Poslechněte si v reportáži.

Spustit audio