Vedení Olomouce chce změnit ráz historického centra. Zmizí z něj reklamní cedule

12. únor 2019

Olomoucká radnice chce sjednotit vzhled historického centra. Mezi první kroky patří zákaz reklamních cedulí na chodnících před restauracemi či obchody. Podle mluvčí radnice Radky Štědré město podnikatelům chodník pro umístění poutače už na další období nepronajme.

Z chodníků v centru Olomouce zmizí přenosné reklamní poutače. Včetně těch, které zvou na kulturní akce nebo na besedy. Rozhodli o tom radní s tím, že stojany historické jádro hyzdí. Mnohým podnikatelům se to ale nelíbí. Tvrdí, že kvůli zákazu přijdou o část zákazníků.

Vedení Olomouce chce změnit ráz historického centra. Zmizí z něj reklamní cedule

"V samotném programovém prohlášení rady města Olomouce stojí, že radní zavedou metodiku pro vizuální styl v rámci městské památkové rezervace, která se bude týkat třeba právě podoby reklamních cedulí, označování provozoven či světelných reklam," říká mluvčí radnice Radka Štědrá, podle které není ale zatím jasné, kdy metodika vznikne. 

Vedení Olomouce chce změnit ráz historického centra. Zmizí z něj reklamní cedule

V závislosti na tom, kdy podnikatelům vyprší pronájem místa, na kterém poutač stojí. Smlouvu na další období jim radnice neprodlouží, nový nepovolí. Zbyněk Ryšánek omezení mobilních reklamních poutačů považuje za další zásah, kterými radní ztěžují život podnikatelům. "Bez toho "áčka" turisté neví, že za rohem je restaurace a nikdo nepřijde. Nikdo se se mnou o tom dál nebaví a dovolat se nějakého svého práva v Olomouci není možné," vysvětluje Ryšánek.

Podobně se vyjádřilo i několik dalších provozovatelů obchodů v centru. Jiní ale naopak od tohoto druhu reklamy už sami upustili.

"Už jenom z pohledu maminky, která se nemohla s kočárkem "áčkům" vyhnout, si myslím, že se zákazník dá získat jinak, než cedulí, která obtěžuje okolí," říká Anna Jánská, vedoucí univerzitního obchůdku. Podle mluvčí radnice Radky Štědré vedení města debatu s podnikateli chystá.

Podobně se vyjádřilo i několik dalších provozovatelů obchodů v centru. Jiní ale naopak od tohoto druhu reklamy už sami upustili

autor: bas
Spustit audio