Vedení Olomouce připravuje tendr na nového provozovatele Plaveckého stadionu

10. červenec 2020

Zástupci olomoucké radnice budou hledat v obchodní soutěži nového provozovatele Plaveckého stadionu. Dosavadnímu, firmě Olterm & TD Olomouc, končí smlouva. K výběrovému řízení i k dalším budoucím smlouvám, které souvisí s plánovanými opravami oblíbeného sportovně rekreačního areálu, mají výhrady některé opoziční strany.

„Původní provozovatel pracoval na dlouhodobé smlouvě, která se dodatkovala a současná legislativa už neumožňuje další prodlužování této smlouvy, takže jsme nuceni v souladu se záknem vypsat výběrové řízení,“ zdůvodňuje výběrové řízení primátor Miroslav Žbánek z hnutí ANO. Magistrát ho vypíše do několika týdnů. Vítěze bychom měli znát nejpozději do zimy.

Plavecký stadion v Olomouci

K výběrovému řízení mají hned dvě výtky opoziční Piráti a Starostové a Nezávislí. „Ten smluvní vztah bude celkem komplikovaný a není úplně zřejmé, kdo za co přebírá odpovědnost. Výtka se týká jedné ze tří smluv. Jak nám rada potvrdila, tak s nikým jiným, než se stávajícím provozovatelem smluvní podmínky neřešila. Takže to lehce vypadá, že Olterm bude tím budoucím provozovatelem stadionu, byť to bude v otevřeném řízení, do kterého se může kdokoli přihlásit,“ vysvětluje zastupitel Marek Zelenka.

Primátor to odmítá s tím, že podmínky jsou transparentní. V podmínkách pro nového zřizovatele je i investice za několik desítek milionů do vnitřního bazénu. „Máme zpracovanou projektovou dokumentaci, kterou by se nahradila dožívající kachlíková vana. Mimo to nás čeká také velká rekonstrukce střechy a podhledů,“ dodává primátor.

A k těmto investicím má připomínky další opoziční hnutí ProOlomouc. Podle předsedy Tomáše Pejpka není projekt bazénové vany připravený a rada města opomíjí potřebu rekonstrukce střechy, která bude levnější, když bude předcházet rekonstrukci bazénové vany. Hrozí tak podle něj vysoké dodatečné náklady a spory za odpovědnost. „Projekt rekonstrukce bazénové vany je nedostatečně připravený. A smlouvy počítají s tím, že město to tak předá budoucímu nájemci. Rozporovali jsme to s tím, že za těchto okolností by se takto špatně připravený projekte mohl stát černou dírou na peníze z městské kasy,“ popisuje Pejpek.

Primátor uznává, že střecha je ve špatném stavu. Opakovaně tam zatéká. Teď ji čeká jen udržovací oprava za zhruba 15 milionů korun. Celková rekonstrukce by podle primátora měla přijít do pěti až deseti let.

autor: bam
Spustit audio