Vedení olomoucké radnice koupí strážníkům ruční měřič rychlosti aut

20. červen 2022 09:11

Olomoucká radnice koupí městské policii ruční měřič rychlosti, díky kterému strážníci budou moci v různých částech města monitorovat dodržování povolené rychlosti automobilů.

Na překračování maximální rychlosti v některých částech města si často stěžují obyvatelé i zástupci místních komisí. Město za ruční radar zaplatí 380 tisíc korun. ČTK to sdělil primátor Miroslav Žbánek (ANO).

„Víme o lokalitách, kde překročení povolené rychlosti může být skutečně nebezpečné. Jedná se hlavně o místa se zvýšeným pohybem chodců, v okolí bytových zástaveb, nebo i škol a školek. A právě v těchto místech by měl ruční měřič rychlosti efektivně doplnit stacionární měřiče, které už strážníci používají,“ uvedl Žbánek.

Podle ředitele Městské policie Olomouc Pavla Skalického podněty občanů a komisí městských částí pocházejí zejména z okrajových částí Olomouce, kde dlouhá rovná cesta svádí řidiče k rychlé jízdě. Ale také je to třeba i zóna placeného parkování v centru města,“ dodal.

„Cílem není, číhat na řidiče někde za stromem.“
Primátor Olomouce Miroslav Žbánek

Strážníci nový ruční měřič rychlosti využijí především na těchto místních cestách. Dodržování rychlosti na hlavních silničních tazích v Olomouci monitorují velké stacionární radary.

Cílem není, číhat na řidiče někde za stromem. Chceme upozornit na to, že ignorování předepsané rychlosti je hazardem s životem chodců nebo cyklistů. Proto zveřejňujeme informace o pořízení ručního radaru i o tom, kvůli kterým lokalitám je vlastně potřeba. Pak už je na každém řidiči, jak se bude za volantem chovat se všemi důsledky,“ dodal primátor. 

Zdroj: ČTK

Spustit audio