Vedení olomoucké radnice připravuje projekt záchrany lužního lesa Království u Grygova

2. prosinec 2019

Kvůli klimatickým změnám na Olomoucku vysychá i lužní les Království u Grygova. Jedná se o evropsky významnou lokalitu a přírodní rezervaci. Olomoucká radnice, jakožto vlastník lesa, se do něj snaží vodu vrátit. Plánuje, že v lokalitě vytvoří bezzásahovou zónu a prales.

„Jsme rádi, že tady máme krásnou lesní lokalitu a chodí sem hodně návštěvníků,“ pochvaluje si pan Jaroslav. Zahrádku má těsně u lužního lesa. Pan Lukáš oceňuje to, že lužní les království byl vždycky zásobárnou vody nejen pro obyvatele nedalekého Grygova.„Kdyby tam ty lužní lesy nebyly, tak by tady voda také nebyla,“ říká pan Lukáš.

A tak s plány vlastníka lesa Království - města Olomouce jak vrátit vodu do lesa a co nejlépe ji tam zadržet souhlasí. Evropsky chráněněnou lokalitu ale podle vedení města doplácí pokles hladiny spodních vod kvůli klimatickým změnám a také na necitlivě prováděnou melioraci. Charakteristické znaky lužního lesa tak téměř zmizely, říká olomoucký primátor Miroslav Žbánek.

A tak do šestisethektarové přírodní rezervace chtějí jejich obnovou vrátit původní rostliny i živočichy. Projekt za 19 milionů stoprocentně dotovaný z evropské unie v první fázi počítá s přočištěním koryta říčky Morávky. Při ní primátor Žbánek počítá s technickými problémy. „Je to říčka, na které je postavený jez a malá vodní elektrárna, takže musíme hledat vhodné technické řešení,“ dodává primátor.

Druhá část projektu pak počítá s obnovením koryt kanálů a tůní. Nad projektem teď pracují úředníci magistrátu a správce lesa Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky. Podle jejího olomouckého ředitele Michala Servuse je lužní les Království opravdu vzácný. „Většina částí kolem řek v těch luzích byla v minulosti přeměněna na zemědělskou půdu, takže jsou to velmi vzácné záležitosti,“ říká Servus.

Olomoucká radnice proto před nedávnem schválila, že z velké části lesa Království vznikne bezzásahová zóna a prales.

autor: bam
Spustit audio