Vedení olomoucké Univerzity Palackého přijímá v souvislosti se střelbou v Praze nová bezpečnostní opatření

9. leden 2024 13:17

Zástupci Univerzity Palackého v Olomouce se snaží v souvislosti s nedávnými tragickými událostmi na pražské filozofické fakultě zvýšit bezpečnost svých studentů a vyučujících. Nabídne jim například speciální školení. Už o svátcích rozeslalo na všechny univerzitní e-mailové adresy desatero bezpečnostních doporučení.

Vedení univerzity chce věnovat pozornost hlavně lidem, kteří pracují na vrátnicích jednotlivých fakult. Ale nejen jim. „Chceme uspořádat školení jak pro management a vedení fakult, tak samozřejmě pro další důležitou skupinu, a to jsou správci budov a právě třeba vrátní,“ popisuje mluvčí univerzity Egon Havrlant:

Získat informace o možnostech evakuace, to teď postrádá například medička Lenka. „Bezpečnostní opatření v rámci evakuací by bylo určitě fajn,“ uvádí.

Proškolení zabere čas

Proškolit 23 tisíc studentů a čtyři tisíce zaměstnanců ale není podle Egona Havrlanta věcí několika týdnů. Cestou je například e-learnig. „V otázce bezpečnosti už se řada kroků i v minulých letech dělala. Teď je důležité je znovu projít a hledat třeba i další možnosti, jak bezpečnost ještě zvýšit. Ale chceme postupovat uvážlivě, ne nějak překotně. Chceme dělat věci, které jsou dlouhodobě udržitelné,“ dodává Havrlant.

Co univerzita preferovat nebude, jsou bezpečnostní rámy. „Po celé Olomouci máme zhruba 70 budov. Každá ta budova má dva až tři vchody. Osadit je všechny bezpečnostními rámy je nemyslitelné už z ekonomického pohledu. Bezpečnostní rámy navíc potřebují odbornou obsluhu, což jsou další například personální náklady,“ vysvětluje Havrlant.

Osadit všechny vchody bezpečnostními rámy je nemyslitelné už z ekonomického pohledu.
Egon Havrlant, mluvčí olomoucké univerzity

Univerzita má své budovy prakticky po celém městě. Proto je vedení v kontaktu s městskou i státní policií. Informovat je bude o všech univerzitních akcích s větším počtem osob. Týkat se to bude například dne otevřených dveří na všech fakultách, který bude na konci ledna.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio