Vedení Olomouckého kraje chystá přeměnu sedmi sociálních zařízení pro lidi se zdravotním postižením. Část klientů by díky tomu mohla bydlet v domácím prostředí

Hejtmanství chce proměnit také domovy pro seniory, které sídlí ve starých zámcích. Jedním z nich je i domov v Jesenci na Konicku. Ten by se v budoucnu mohl rozšířit o moderní budovu v areálu zámku nabízející vysoký standard bydlení.

Jesenec

S Andreou Spíchalovou, ředitelkou domova pro seniory v Jesenci stojíme před hlavním vchodem, ke kterému z obou stran vede dlouhé schodiště. Domov totiž sídlí v barokním zámku, který stojí na kopci. „Je to hlavní budova našeho areálu, která je bohužel nemovitou kulturní památkou. Jsou tady vysoké stropy, široké zdi, je tady zima, velká okna, velké místnosti. A právě že kvůli tomu, že nám do toho mají co mluvit památkáři, jsme omezeni v různých stavebních úpravách,” vysvětluje Spíchalová. Úpravy se týkají například velikosti pokojů. Někteří klienti tady tak bydlí společně. To podle ředitelky kromě komfortu samotných seniorů snižuje také konkurenceschopnost domova. 

Olomoucký kraj teď přišel s plány na přeměnu sociálních zařízení tak, aby se v nich klientům bydlelo lépe. A týká se to i jeseneckého domova, který by se v budoucnu mohl částečně přestěhovat do moderní budovy nově postavené v areálu zámečku. „Máme záměr výstavby zcela nového objektu v bezprostředním prostředí toho zámku. Musím upřesnit, že určitě nehodláme stavět v zámeckém parku, to by nám památkáři ani nedovolili. Ale je tam zajímavý pozemek ve vlastnictví Olomouckého kraje,” uvádí náměstek hejtmana Ivo Slavotínek zvolený za Spojence-Koalici pro Olomoucký kraj. 

Kromě toho hejtmanství chystá přeměnu sedmi sociálních zařízení, která poskytují pobytové služby pro lidi se zdravotním postižením. Některé z klientů chce přestěhovat do domácího prostředí do bytů v obcích a městech. „Hovoříme tu především o takových pobytových buňkách do šesti klientů, typická malá domácnost, kde mají i zázemí v poskytování těch sociálních služeb,” dodává Slavotínek s tím, že aktuálně kraj pracuje na jednotlivých projektech, aby mohl případně žádat o dotace. Investice totiž odhaduje na dvě až tři miliardy korun.

autor: tas
Spustit audio