Vedení Olomouckého kraje se nepodařilo získat kontrolu nad projektem, přes který do škol v regionu potečou desítky milionů korun

17. prosinec 2020

Vedení Olomouckého kraje zatím nedokázalo vyřešit problémy kolem projektu IKAP na zlepšení podmínek ve školství. Informaci o tom, že v projektu za bezmála 200 milionů korun se zaměstnali bývalí krajští politici za ČSSD a ANO, kteří ho v minulém volebním období sami schválili, přinesla Mladá fronta Dnes. Kraj do spolku s cílem vyrovnat politické síly nominoval šest nových členů. Ten je sice schválil, ale obratem přijal ještě dalších šest lidí.

„Došlo k výměně politické reprezentace. Ten projekt je pod krajem. Máme partnera, který má pro nás ten projekt realizovat. V okamžiku, kdy tento partner nechce naslouchat tomu, co kraj chce, tak je to obrovský problém,“ vysvětluje náměstek hejtmana Aleš Jakubec za Spojence. Čtyři bývalí radní Olomouckého kraje získali letos na podzim místa v projektu IKAP, přes který do škol v regionu potečou desítky milionů korun. Sami ho přitom ještě ve vedení kraje schvalovali. Posty navíc získali bez výběrového řízení. „Problém vidíme právě v obsazování těchto řídících postů v rámci projektu v okamžiku, kdy neproběhla výběrová řízení na tato místa,“ dodává Jakubec.

Podle bývalého náměstka pro školství Ladislava Hynka z ČSSD, jehož jméno v projektu také figuruje, jde o nedorozumění. „Pevně věřím, že se to vyjasní a že ten projekt zdárně poběží,“ uvedl Hynek.

Kromě Hynka v projektu působí také bývalá radní za ANO Alena Adamíková, exnáměstek Pavel Šoltys z ČSSD a až do středy jako vedoucí projektu někdejší první náměstek hejtmana Jiří Zemánek z ČSSD. Ten po kritice rezignoval. „Mohu potvrdit, že jsem podal výpověď z pracovní pozice vedoucího projektu,“ potvrdil s tím, že nechtěl ohrozit výplatu peněz, které kraj do projektu musí uvolnit. „Situace s převodem peněz na výplaty a na provoz a další záležitosti byly spojovány s mým odstoupením,“ dodal Zemánek.

Olomoucký kraj ale také požadoval přijetí šesti nových členů, které nominoval. To sice spolek udělal, obratem ale nečekaně jmenoval dalších šest. „Tím pádem jakoby eliminovali to, co jsme po nich chtěli. Opět říkám, ta důvěra je velice narušena,“ dodal Jakubec s tím, že na Zemánkovu pozici spolek vypíše výběrové řízení.

autor: tas
Spustit audio