Vedení olomouckého Muzea umění chce letos získat stavební povolení pro Středoevropské fórum

Ve znamení příprav vzniku Středoevropského fóra se ponese letošní rok v olomouckém Muzeu umění. Kde bude tato unikátní expozice středoevropského výtvarného umění sídlit, vedení muzea oznámí v nejbližších dnech. Poté se pustí do shánění kulatých razítek pro tuto více než půlmiliardovou investici. Pracovat ale bude i na dalších projektech.

„Bezpochyby středoevropské fórum je náš největší úkol pro následující roky. Počítám, že tento rok bude hodně o přípravách na tuto obří investiční akci,“ potvrzuje ředitel Muzea umění Ondřej Zatloukal. „Rádi bychom pracovali právě na stavebním povolení,“ dodává ředitel. A kdy si myslí, že poklepe na základní kámen? „Odhadem bych to viděl na rok 2022, ale samozřejmě je to podle toho, pro kterou z variant se ve spolupráci s ministerstvem kultury rozhodneme,“ říká Zatloukal.

Projekt Středoevropského fóra Muzeum umění plánuje víc než deset let. Brzdily výkupy pozemků i žádosti o dotace. Nakonec se stala jednou z priorit současné vlády. V tuto chvíli jsou ve hře dvě varianty, kde by Středoevropské fórum stálo. V proluce v sousední Denisově ulici s budou futuristické vzezření architekta Jana Šépky nebo v opuštěných Hanáckých kasárnách. V polovině roku začne Muzeum umění s další významnou investicí - rekonstrukcí Zdíkova paláce. Románský biskupský palác, národní kulturní památka patří mezi nejvýznamnější románské obytné stavby v Evropě a ve 12. století byla rezidencí olomouckého biskupa Jindřicha Zdíka.

V olomouckém arcidiecézním muzeu začne letošní výstavnická sezona netradičně, formou edukační výstavy. Divácky atraktivní by měla být i výstava v Muzeu moderního a současného umění v Olomouci.

autor: bam
Spustit audio