Vedení pěti obcí na Šumpersku řeší problémy s nedodržováním rychlosti. Pomůže jim šumperská policie

11. červen 2024 15:15

Zvýšit bezpečnost na silnicích má nově v pěti obcích na Šumpersku spolupráce se šumperskou městskou policií. Její strážníci začali ve vesnicích měřit rychlost pomocí mobilního radaru a dohlížet na dodržování dalších předpisů. Pro obce, které si nemůžou dovolit vlastní obecní policii, je to prý ideální řešení.

Kromě Rapotína strážníci nově zajíždět taky do Nového Malína, Bušína, Sobotína a do Velkých Losin. Tam budou kontrolovat kromě rychlosti taky parkování. „V obci Velké Losin je velký nešvar neplacení parkovaného. Jen za deset hodin jsme tam našli 23 přestupků,“ zmiňuje Viktor Konkol, vedoucí dopravní skupiny šumperské městské policie.

Podle ředitele šumperské městské policie Šumperk Martina Pelnáře je hlavním smyslem kontrol prevence. „Předpokládáme, že lidé, kteří už budou nějakým způsobem usměrnění v těch okolných obcích, uvidí, že tam probíhá kontrola, tak už do Šumperku vjedou usměrnění,“ věří Pelnář.

Obce na zřízení městské policie nemají finanční kapacity

Novou spolupráci s městskou policií si pochvaluje například starosta Rapotína Bohuslav Hudec z hnutí ANO. Jak připomíná, pro jednotlivé obce je zřízení vlastní obecní policie nereálné.

„Zjistili jsme, že nákladovost zřízení obecní policie by byla natolik vysoká, takže by to nebylo pro obec rentabilní. Museli bychom posílit obecní zaměstnance, kteří by byli nuceni řešit vyřizování těch jednotlivých přestupkových jednání,“ vysvětluje Hudec.

Obce za výjezdy šumperských strážníků nic neplatí. Vybrané pokuty ale poputují do šumperského rozpočtu.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio