Vedení Přerova chce rozšířit seznam bezdoplatkových oblastí ve městě. Lidé, kteří se do těchto zón stěhují, nemají nárok na doplatek na bydlení

28. červen 2021

O dům na Žerotínově náměstí v Přerově se nejspíš rozšíří seznam tvz. bezdoplatkových zón ve městě. Plánuje to jeho vedení s odkazem na stížnosti obyvatel domu na chování některých sousedů. Radnice věří, že vyhlášení bezdoplatkové oblasti pomůže situaci zklidnit. V současnosti v Přerově platí sedm bezdoplatkových zón.

„To byly probdělé noci,“ vzpomíná paní Marie na poslední rok soužití s tzv. problémovou rodinou v Bratrské ulici. Zažila tu četné hádky, rvačky a dokonce i zásahy policejních ozbrojenců. „V nájmu tam žila jedna žena s dítětem, ale bydlelo jich tam asi dvacet,“ popisuje sousedka. Konflikty, které tady loni vygradovaly, přijel do Přerova řešit dokonce olašský král. Město nakonec na tento konkrétní vchod vyhlásilo bezdoplatek a paní Marie se dočkala klidu. Její sousedé se totiž odstěhovali. „Zatím je chvilku klid. Ale jestli to tak vydrží, nevím,“ dodala. Stejně mluví i slečna Jana ze sousedního vchodu. „Rozhodně se tady žije líp,“ uvedla.

Zvýšený počet výjezdů a zákroků ale teď městská policie řeší i na Žerotínově náměstí. Potvrzuje zástupce velitele Miroslav Komínek. „Je to zase spor dvou/tří rodin, kdy to pozadí sporu je těžké rozklíčovat. Pochopitelně je to tragédie pro všechny přihlížející. Je tam mnoho hluku, do toho i nějaká fyzická potyčka,“ dodal Komínek.

Magistrát proto připravuje vyhlášení bezdoplatku i pro jeden dům na tomto náměstí. Náměstek primátora Petr Kouba z ODS věří, že zamezením vyplácení doplatků na bydlení se tam podaří situaci zklidnit. „Společenstvo vlastníků těch bytů se obrací na město, abychom jim pomohli zlepšit komfort bydlení a pomoci proti těmto sociálně-patologickým jevům touto formou. Přerov s tím má dobré zkušenosti, je to jasný signál obchodníkům s chudobou, že v této lokalitě si obyvatelé nepřejí, aby podnikali,“ přiblížil Kouba.

Pan Marián v centru bydlí už dva roky. Se záměrem města nesouhlasí. „Nemají důvod. Neřveme tady, neděláme nepořádek,“ brání se Marián.

V současnosti v Přerově platí celkem 7 bezdoplatkových zón. Prakticky v celé čtvrti u vlakového nádraží a několika ulicích v centru. Jestli vejde v platnost vyhlášení taky pro dům na Žerotínově náměstí, bude jasné do konce června.

autor: kra
Spustit audio