Vedení Přerova chce udržet pobočku pošty v Předmostí. Nevzdávají se ani v Litovli

14. duben 2023 14:31

V Přerově by měly v červenci skončit dvě ze čtyř poboček České pošty. Provoz má ukončit mimo jiné ta v místní části Předmostí. Vedení města s tím nesouhlasí. Podobně bojuje vedení Litovle o pobočku v místní části Chudobín. 

Čtěte také

Primátor Petr Vrána z hnutí ANO se sešel se zástupci České pošty. Ti ale podle primátora možnost zachování pobočky v největší místní části Přerova vyloučili.

„Bavili jsme se i o možnosti pošty Partner, to pošta v tuto chvíli zatím odmítá, protože by to pro ně znamenalo také nějaké výdaje. Sice nižší, ale oni ty výdaje chtějí dát úplně na nulu, takže chtějí zrušit komplet pobočku a už tam nic nevydávat,“ uvádí přerovský primátor, který si nechce připouštět, že je celá věc uzavřená. „Rozhodně s tím smířen nejsem,“ uvádí.

Rozhodně s tím smířen nejsem.
Primátor Přerova Petr Vrána o rušení pobočky pošty v Předmostí

Podobně je na tom i vedení radnice v Litovli. To jednalo se zástupci České pošty o možnosti zachovat provoz pobočky v místní části Chudobín.

Pobočka v Chudobíně slouží skoro třem tísícům lidem

Vedení města argumentuje, že chudobínská pobočka je spádová a slouží bezmála třem tisícům lidí. Podle nezávislého starosty Viktora Kohouta by o případném zachování pošty mělo být jasno příští týden.

Zástupce pošty uznal, že tyto argumenty jsou docela pádné a bude to předjednávat nejvyššímu vedení,“ uvádí Kohout. „Je nám jasné, že to bude asi kus za kus. To znamená, že pošta, protože vláda už rozhodla, bude asi bohužel muset najít třeba jinou obec. Pokud by to tak ale mělo být a pošta tam bude méně využitá, tak to dává větší smysl,“ dodává starosta Litovle.

Česká pošta 31. března vydala zprávu o tom, že od 1. července nechá zrušit tři stovky svých poboček. Rušené pobočky pošta vybírala podle návštěvnosti klientů, podle počtu uskutečněných transakcí, ekonomické rentability jejich provozu a podle kritérií, jež jsou důležitá z pohledu klienta, jako jsou například bezbariérový vstup nebo dostupnost MHD. 

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související