Vedení Přerova opravuje Blažkův dům v centru města. Nevyužitá budova bude sloužit podnikatelům pro práci

15. srpen 2022 14:40

V Přerově dokončují tzv. inovační hub. Sídlit bude v Blažkově domě na náměstí T. G. Masaryka. Jeho vlastník, přerovský magistrát, pro budovu neměl využití. Rozhodl se ji proto poskytnout lidem, kteří chtějí podnikat a potřebují vhodné prostory pro svoji práci.

„Tento dům, tak jak většina starších domů, měl problémy se vzlínající vlhkostí. Sklepy, zdivo… to bylo poměrně hodně nasáklé vodou. Proto tady byly provedeny snad všechny mně známé sanační techniky,“ říká Aleš Frídl ze stavební společnosti, která má opravu na starosti.

Jak náročné bylo vyrovnat se požadavky památkářů? „Asi největší horko pro nás bylo, když se měla sundávat původní omítka, kterou tady historicky poměrně nešetrně nastříkali. Tam jsme měli největší obavu, jestli půjde dolů. Ale povedlo se,“ dodává spokojeně Frídl.

Město zaplatí 72 milionů

K historické budově dělníci postavili také moderní přístavbu. Budou tam dílny a šaty. Veškeré práce hradí vlastník – město Přerov. „Za bourací práce, rekonstrukci a vybavení dílen zaplatí město Přerov částku 72 milionů korun a z ministerstva průmyslu a obchodu nám už byla přiznána dotace, a to ve výši 37 milionů.“ říká jeho mluvčí Lenka Chalupová.

Tomáš Dostál z Inovačního centra Olomouckého kraje má mít provoz zařízení na starosti. Už teď eviduje žádosti zájemců. „Je to do velké míry pilotní projekt. O to víc jsme rádi, že město Přerov do takového typu projektu vůbec chtělo jít,“ uvádí Dostál.

Podobné prostory vzniknou i jinde v kraji

Podobné podnikatelské inkubátory by měly vzniknout také v Jeseníku, Šumperku nebo Zábřehu. Ten přerovský bude slavnostně otevřený těsně před Vánocemi.

Spustit audio