Vedení Přerova zvažuje prodej bývalého hotelu Strojař. O budovu má zájem soukromý investor

29. březen 2021

Přerovská radnice má kupce na nevyužívaný bývalý hotel Strojař. Zájem o něj má Stavební a bytové družstvo Impulz. Budovu plánuje přestavět na byty. Město Strojař vlastní více než pět let. Plánů na jeho využití bylo už několik, dodnes je ale prázdný. Komise pro majetkové záležitosti přesto prodej městu nedoporučuje.

Hotelový dům Strojař v Přerově

„Zeje to prázdnotou a k ničemu to zatím neslouží,“ říká mi pan Karel, který nedaleko Strojaře bydlí. Pan Stanislav si ještě pamatuje, jak ve Strojaři bydleli vojáci z přerovské základny. Po jejím zrušení ale pro něj armáda už neměla žádné využití a nabídla jej k prodeji. „Jsou tam pěkné byty. Byl jsem se tam kdysi podívat. Bylo tam kadeřnictví, doktoři, všechno tam bylo,“ vzpomíná Stanislav.

Po dlouhých jednáních objekt nakonec koupilo město za více než 40 milionů korun. Dodnes je ale prázdný a chátrá. Teď o něj má zájem Stavební a bytové družstvo Impulz. Radě města podalo žádost o odprodej. „Jsou to vlastně dva objekty. Je to objekt, který sloužil kdysi dávno k bydlení a za tím byla takzvaná restauace Strojař,“ říká mi předseda družstva František Jan Hrabina. Strojař chce přebudovat na družstevní byty. „V Přerově v podstatě není nic. Nové byty se nestaví, takže předpokládám, že zájem by byl velký. Nechci z toho udělat ubytovnu. Bude to opravdu bytové bydlení. Neříkám, že všechny byty budou čtyřpokojové. Je potřeba tam udělat tu škálu od jednopokojových až po čtyřpokojové,“ přibližuje Hrabina, který je v současnosti zastupitelem Přerova, reprezentuje stranu Trikolóra. Jako střet zájmů svoje plány se Strojařem nijak nevnímá.

Problém v tom nevidí ani vedení města. Přesto komise pro majetkové záležitosti jeho žádost na odprodej objektu nepodpořila. „Důvodem byla nedůvěryhodnost tohoto subjektu z předložených podkladů a zároveň otázka, zdali má mít jeden přednostní právo na odkup. Pokud by se Strojař prodával, měl by být nabídnut v otevřeném výběrovém řízení za přísných podmínek,“ vysvětluje člen komise Jan Horký, který je zároveň zastupitelem za Společně pro Přerov a Piráty. Prodej Strojaře už projednala i rada města. „Rada hlasovala a neusnesla se o tomto materiálu. To znamená, že ten materiál neprošel nadpoloviční většinou, tudíž se neusnesla,“ říká radní Michal Zácha z ODS. Návrhem na odprodej Strojaře se teď budou zabývat zastupitelé. Jestli budou akceptovat rozhodnutí rady nebo nevyužívaný objekt prodají, bude jasné 12. dubna.

autor: kra
Spustit audio