Vedení Prostějova má vizi jak ušetřit. Do tří let chce zmodernizovat všechny lampy veřejného osvětlení

12. leden 2023 08:52

V Prostějově by měly do zhruba tří let zajišťovat veřejné osvětlení výhradně lampy s energeticky úsporným LED zdroji světla.

Vedení města je chce nechat namontovat do všech 5200 lamp, ve většině z nich jsou zatím sodíková svítidla. „Výměna sodíkových svítidel za LED svítidla je pro město velice výhodná, protože úspora až 80 procent elektrické energie znamená velké finanční úspory,“ uvedl náměstek primátora Jiří Pospíšil z hnutí Pévéčko.

Úspora až 80 procent elektrické energie znamená velké úspory finanční.
Náměstek primátora Prostějova Jiří Pospíšil z hnutí Pévéčko

Loni město nechalo zmodernizovat více než dvě stě lamp, v tomto roce plánuje výměnu žárovek v dalších bezmála pěti stech. „Domluvili jsme se, že bychom chtěli během zhruba tří let vyměnit svítidla v celém Prostějově,“ dodal Pospíšil.

Letos by se mělo jednat o investici za zhruba pět milionů korun. Až osmdesát procent nákladů by mohla pokrýt dotace. „Na výměnu veřejného osvětlení máme možnost získat ještě dotaci, takže jsme se rozhodli, že podáme žádost na sídliště Šárka, sídliště Západní a potom v Domamyslicích a Čechovicích,“ upřesnil Pospíšil.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio