Vedení Prostějova plánuje pietní úpravu bývalého židovského hřbitova. Nechá si udělat návrh budoucí podoby

19. listopad 2022 13:31

Zástupci Prostějova udělali po letech dohadů další krok k rehabilitaci bývalého židovského hřbitova ve Studentské ulici. V příštím roce si nechají zpracovat návrh pietní úpravy místa, ve kterém bylo pohřbeno dva tisíce židovských obyvatel města. Dnes je v lokalitě namísto náhrobků parkoviště a park.

„Jsem ráda, že se to bude dít. Myslím, že by si to zasloužilo vzhledem k tomu, co to je za místo,“ říká v parku před Reálným gymnáziem a základní školou Otto Wichterleho k možné úpravě bývalého židovského hřbitova paní Kateřina, která před sebou tlačí kočárek.

Hřbitov byl právě v místech, kde spolu zrovna stála. Zničili ho nacisté. Obyvatelé města se ale ani po letech, kdy se o možnostech uctění památky mrtvých diskutuje, neshodnou. Opačný názor má třeba paní Bohuslava, která parkem také prochází. „Nebylo by to vhodné, je tu škola, školáci. To už ne,“ říká.

„Parkoviště bych zrušil, to je jak pěst na oko.“
Pavel Koleček, obyvatel Prostějova

Přímo ve vchodu jednoho z domů ve Studentské ulici stojí Pavel Koleček. Bydlí tu celý život a s úpravou prostoru souhlasí. „Já tu pamatuji ještě židovské pomníky. Udělal bych tu nízký živý plot, to bych bral. Parkoviště bych zrušil, to je jak pěst na oko,“ myslí si.

Vedení města na svém posledním jednání odsouhlasilo zadání tendru na studii pietní úpravy bývalého židovského hřbitova. „Studie by nám měla ukázat, co všechno by se na tomto místě mělo změnit,“ uvádí to primátor František Jura z hnutí ANO.

Za studii dá město přibližně 750 tisíc korun

Konkrétně podle něj půjde například o zrušení už zmíněného parkoviště a řešení nového, zjednosměrnění ulice Studentské a zpracování nového vzhledu prostoru bývalého hřbitova. „Samozřejmě počítáme s tím, že v momentě, kdy bude vybrán dodavatel té studie, tak budou výbory, kde by měli být zástupci samozřejmě židovské obce, ale také zástupci petičního výboru. Věřím, že najdeme řešení a shodu,“ přeje si Jura.

Studie by měla být hotová v polovině příštího roku a má radnici stát zhruba 750 tisíc korun.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související