Vedení Prostějova se podařilo po letech najít kupce zámku v nedaleké obci Ptení

8. září 2022 12:55

Po zhruba třiceti letech neúspěšné snahy se samosprávě Prostějova podařilo prodat chátrající zámek v nedalekém Ptení. Transakci tento týden odhlasovali zastupitelé města. Kupcem je jeden z obyvatelů Ptení. Za památkově chráněný areál zaplatí více než 3,3 milionu korun. Zámek plánuje otevřít veřejnosti, chce v něm pořádat koncerty nebo svatby.

Prostějovští zastupitelé většinou hlasů schválili na svém úterním zasedání prodej chátrajícího zámku v Ptení, který město vlastní. Novým majitelem se stane David Hudeček, rodák z Ptenského dvorku. Ten zastupitelům krátce před hlasováním popsal své plány. „Třeba středověká krčma Dětenice, tak něco podobného bych chtěl právě tam postavit. Jde o to, že chci, aby ta historická hodnota zámku byla zachována,“ avizoval Hudeček.

Prostějov nemovitou kulturní památku podle mluvčí města Jany Gáborové prodával neúspěšně řadu let. „Je to snad i tři desítky let s různými přestávkami, město se ho snažilo prodat i za symbolickou cenu. Například obci Ptení. Za tu dobu se vyskytlo několik zájemců, kteří možná měli vážný zájem, alespoň ho tedy deklarovali. Nicméně vždycky z toho prodeje anebo odkupu ze strany zájemců sešlo,“ konstatuje Gáborová.

„Je to snad i tři desítky let s různými přestávkami, město se ho snažilo prodat i za symbolickou cenu.“
Mluvčí města Jana Gáborová

Současný kupec zámek pořídí za více než 3,3 milionu korun. Podle oslovených obyvatel Ptení je dobře, že se s dlouho chátrající dominantou obce začne něco dít. „Konečně je to prodané a bude se s tím něco dělat. Jenom by to tu chátralo a za chvíli spadlo,“ myslí si například pan Martin.

Co na nápad se středověkou krčmou říká jiný obyvatel obce pan Jiří? A z čeho má – stejně jako zastupitelé Ptaní – strach? Poslechněte si kompletní reportáž Barbory Taševské.

Spustit audio