Vedení Tovačova chce zmodernizovat veřejné osvětlení v místní části Anín. Má to ale jednu komplikaci

16. říjen 2023 09:56

Konec letošního roku netrpělivě očekává samospráva Tovačova na Přerovsku. K tomuto datu totiž vyprší lhůta daná novým občanským zákoníkem k nápravě nesrovnalostí v katastru nemovitostí. Nemovitosti s nedostatečně identifikovatelným vlastníkem automaticky přejdou na stát. Právě nevyjasněné majetkové vztahy blokují některé investice v Tovačově.

Tovačovské vedení plánuje v místní části Anín za více než milion korun vybudovat přeložku vedení veřejného osvětlení. Dráty by tak neměly vést po střechách zdejších domů, ale budou zakopané v zemi. Investici ale blokuje sporný pozemek, přes který mají rozvody vést.

„Problém spočívá v tom, že nejsou vyjasněny majetkové vztahy a město nemůže udělat stavbu na pozemcích, které nemá minimálně zajištěné smlouvou o smlouvě budoucí nebo věcného břemena,“ vysvětluje lidovecký starosta města Tovačov Marek Svoboda.

Problémový pozemek má okolo 60 vlastníků

Jedná se o pozemek velký přibližně 125 metrů čtverečních a nevyjasnění vlastníci jsou čtyři nebo pět. „A vlastníků na celém pozemku je nějakých šedesát,“ uvádí Svoboda a dodává: „V katastru zpravidla nějaké jméno je, ale adresa je neznámá. Takže dohledat toho člověka podle matričních dokladů asi moc nelze. Může to být osoba, která může být dávno po smrti nebo odstěhovaná. Stává se, že jsou v Austrálii a prostě jsou nedohledatelní,“ popisuje Svoboda obtíže při dohledávání vlastníků s tím, že kvůli této situaci nedostane město stavební povolení.

Situaci by mohlo vyřešit nové opatření státu. Od příštího roku by totiž pozemky, které na katastru nemovitostí nejsou zapsané nebo jsou zapsané špatně, měly propadnout státu. „Časově nám to určitě pomůže. Čím dřív tato novela vejde v platnost, tak si myslíme, že ty pozemky budou lépe ošetřeny pro další budoucí smlouvy,“ myslí si Svoboda.

Vedení veřejného osvětlení po modernizaci nebude vést po domech

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových se ve velké míře zaměřuje právě na nemovitosti, které komplikují městům a obcím jejich rozvoj. Podle mluvčí úřadu Michaely Tesařové je však těchto případů obrovské množství.

„Od roku 2014 se podařilo vyřešit již 58 112 nemovitostí, které byly v katastru nemovitostí zapsány na nedostatečně identifikované vlastníky, a zároveň zahájit šetření u 97 894 nemovitostí. Nejčastějším výsledkem šetření bylo podání podnětu k zahájení dědického řízení, protože vlastník již nežije,“ vysvětluje Tesařová.

Starosta Svoboda tak předpokládá, že díky novému opatření, by se lidé v Aníně mohli zmodernizovaného osvětlení dočkat už v průběhu příštího roku.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio