Vedro láká lidi k vodě. Pískovny v Olomouckém kraji řeší problémy s neukázněnými plavci

5. červen 2018

Někteří návštěvníci Nákla nerespektují bóje vyznačující plochu pro koupání a vodní sporty. V Březcích se těžaři rozhodli uzavřít areál úplně.

V Olomouckém kraji kontroluje hygiena vodu v jezeře Poděbrady a Plumlovské přehradě. Přírodních koupališť je však v regionu daleko víc. Ne všude je ale koupání povolené. Plavci pravidelně riskují třeba na pískovně v Nákle.

„My máme dobývací prostor v podstatě až po tu silnici,“ ukazuje Stanislav Fojtů z těžební společnosti Cemex. Jezero pískovny v Nákle má asi sto hektarů. Ke koupání a vodním sportům slouží necelá třetina.

„Plocha možného koupání je vyznačena žlutými bójemi. Oficiálně to není koupaliště. Každý se tu koupe na vlastní nebezpečí. Ale bezpečnost je tu zajištěna tak, že nikomu nehrozí úraz elektrickým proudem,“ říká provozovatel rekreačního areálu Antonín Mráček. Odhaduje, že v horkém počasí se sem přijdou za den svlažit až dvě tisícovky lidí. Koupat se můžou na pláži vedle silnice z Nákla do Lhoty nad Moravou.

„Těch neukázněných je dost. Plavou za ty bóje. My jsme na to vybavení, že máme kontrolní čluny a skútry a vykazujeme je z té plochy, kde nemají co dělat,“ říká Stanislav Fojtů.

Během natáčení na vodě surfuje muž na paddleboardu, což je nafukovací prkno a odráží se pomocí pádla. To je ale povolené jen v jedné části jezera. Vzal k vodě manželku a syna v kočárku. Zákaz ho překvapil.

„Nenapadlo mě, že prkno na úrovni nafouklé matrace bude problém,“ říká.

Pokud se plavci a vyznavači vodních sportů dostanou mimo povolenou plochu, hrozí jim podle Stanislava Fojtů nebezpečí. Po vodě totiž plují těžké lodě.

„Zastavit člun, který váží dvě stě tun, není jednoduché. Navíc, když někdo pluje mimo to povolené území, tak ho není ve vodě dobře vidět,“ říká Fojtů.

Někteří plavci navíc mají snahu nádrž přeplavat. Naproti ale mají těžaři takzvané výpěrkové pole, kam odtéká jemný písek.

„Děti se tam chodí rádoby bahnit, ale je to hodně nebezpečné. Tam může člověk zapadnout a už se nemusí objevit,“ dodává Fojtů.

Problémy s neukázněnými plavci řeší i další pískovny v regionu. V Březcích u Štěpánova těžební společnost staví kolem areálu nový plot. I okolí Tovačovských jezer pravidelně kontrolují policejní hlídky.

autor: mot
Spustit audio