Velikonoční program připomene Hanu Maciuchovou a pátera Líznu, vypravíme se i za pokladem

1. duben 2021

Sváteční vysílání kromě obvyklých stálic programu nabídne i něco navíc. Třeba v pátek v podvečer se můžete těšit na olomouckou premiéru povídky Selah.

Ale pojďme to vzít popořádku. Na Velký pátek se podle dávných legend otevírají poklady. A vy spolu s námi jeden vzácný poklad můžete odkrýt. Před 110 lety byl v místech, kde dříve stávala šibenice, nalezen Uničovský poklad plný zlaťáků. Jeho příběh vám povyprávíme v dokumentu Petry Ševců na vlnách Českého rozhlasu Olomouc v pátek krátce po deváté hodině.

Duchovní František Lízna

Před měsícem nás opustil ve věku nedožitých 80 let páter František Lízna, rodák z Jevíčka a výrazná osobnost církve, který poslední roky prožil v malé vesnici Vyšehorky u Mohelnice. O svém pohnutém životě vyprávěl v dokumentu z cyklu Příběhy 20. století, který si pustíme na Velký pátek po 10 hodině.

Dana Syslová a Daniela Kolářová

V čase po třinácté hodině budou naše vlny patřit Velikonocům se sestřičkami. S herečkami z populárního seriálu Danielou Kolářovou a Danou Syslovou si bude povídat Patrik Rozehnal.

Přímo pro Český rozhlas vznikl příběh o setkání izraelského skladatele jazzové hudby s moravskou spisovatelkou, odehrávající se v Haifě při úpatí posvátné hory Karmel. Příběh o dávném nesetkání se, které o mnoho let později vyústí ve zdánlivě náhodnou konverzaci dvou uměleckých duší o starozákonních Davidových žalmech, hudbě a víře v Boha. O tom, co dokáže zbourat hradby v lidské mysli a strhnout okovy z lidského srdce. Autorkou povídky SELAH je Irena Šindlářová, v režii Michala Bureše čte Zuzana Slavíková. Poslouchejte po 18. hodině.

Výhled na Velké Losiny

V pondělí se potom po 9. hodině vypravíme nejen za hospodářskými zvířaty na sever našeho regionu, ale také do historie a současnosti Velkých Losin. Aleš Spurný tam natáčel s farářem Milanem Palkovičem.

Hana Maciuchová

Další hodina pondělního vysílání už připomene hereckou legendu Hanu Maciuchovou, která nás před časem opustila, nicméně archiv pořadů s ní je bohatý. A tak se v čase vrátíme o pět let zpátky, kdy jako čestná prezidentka festivalu Prix Bohemia Rádio besedovala v našem Velkém studiu s Ditou Vojnarovou.

Vladimír Merta v Olomouci

A pořad Rockle tentokrát vyplní posezení nad trojalbem Vykopávky z Korintu, které vyšlo jako dárek k 75. narozeninám Vladimíra Merty. Ten je před časem oslavil tím nejlepším způsobem, tedy koncertem i v našem Velkém studiu. Při té příležitosti jsme natočili i naše povídání, které si spolu s ukázkami můžete poslechnout po 18. hodině.

Tohle a mnohem víc nabídneme o svátcích, kdy se budeme maximálně snažit vám být příjemným společníkem. Klidné a pohodové Velikonoce.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.