Posezení u cimbálu v Moravském Berouně či Aprílové divadlení ve Velké Bystřici

19. duben 2024

Pokud nemáte ještě na víkend plány, možná si vybere z našich tipů na akce v Olomouckém kraji.

OLOMOUCKO

Přednáška s názvem Chronodiverzita (v) antropocénu se uskuteční v rámci Ekologických dnů, a to v pátek (19. dubna) v Centru ekologických aktivit Sluňákov v Horce nad Moravou. Přednáška začíná v 15:30 hodin.

Jednorázový kurz sebeobrany pro ženy a ženy s dětmi můžete navštívit v pátek (19. dubna) v Litovli. Naučíte se základní a preventivní údery, ale také zjistíte, jak poznat, kdy by se mohlo jednat o nebezpečnou situaci. Kurz bude probíhat v Koncertním sále Městského klubu od 17 hodin a přihlásit se na něj můžete v Turistickém informačním centru v Litovli nebo na telefonním čísle 585 150 499.

Dětský bazárek, kde můžete prodat či nakoupit dětské oblečení, boty, kojenecké a sportovní potřeby, ale také hračky a knihy se bude konat v sobotu (20. dubna) v obci Náklo. Bazárek začíná v 8 hodin v sokolovně Náklo č. 90.

Posezení u cimbálu s folklórní skupinou Cimbálová muzika Vedrovci můžete navštívit v pátek (19. dubna) od 17 hodin v závodní jídelně Granitol a.s. v Moravském Berouně. Rezervaci míst provádějte na čísle 739 411 971.

Tradiční pálení čarodějnic se uskuteční v sobotu (20. dubna) v obci Lužice. Chybět nebude skákací hrad, malování na obličej, ale také hudební doprovod v podání kapely Acoustic Lumen. Akce začíná ve 14 hodin na hřišti.

Písničky Honzy Poplety, soutěže, modelování a spousta hudby. To je akce s názvem Honza Popleta v ZOO, která proběhne v sobotu (20. dubna) ve Velkém Týnci. Zábavné odpoledne začíná v 15 hodin ve společenském domě.

Mezinárodní den památek je tady. V sobotu (20. dubna) proto můžete navštívit hrad Šternberk, který je součástí této celonárodní akce. Smyslem akce jsou prohlídky jindy nepřístupných prostor s rozšířeným komentářem odborníků. Prohlídky budou probíhat od 10 hodin.

Veselé setkání s muzikou u vína za hudebního doprovodu kapely Pohoda Uničov se bude konat v neděli (21. dubna) ve 14 hodin v malém sále MKZ Uničov.

V rámci akce Aprílové divadlení můžete v neděli (21. dubna) zavítat na hru s názvem Bordel na ministerstvu, a to do kulturního domu ve Velké Bystřici. Hra začíná v 18 hodin a vstupenky je možno zakoupit i na místě.

Koncert skupiny Prague Quiet Music Colletive se bude konat v neděli (21. dubna) od 17 hodin v Muzeu moderního umění v Olomouci. Přijďte si poslechnout hudbu, která věnuje zvýšenou pozornost tichu, jemným detailům a plynutí času a rovněž navazuje na tematickou komentovanou prohlídku výstav László Laknera a Zdeňka Berana.

PROSTĚJOVSKO

Na loutkovou pohádku O holčičce, která nemohla spát můžete se svými dětmi vyrazit v pátek (19. dubna) do obce Bedihošť. Představení začíná v 17 hodin v prostorech meditárny Útulna pro duši i tělo.

Přijďte poodkrýt zajímavou historii modrotisku a vyrobit si vlastní potisk na tašku, polštář, sukni či něco jiného, a to v pátek (19. dubna) na Základní uměleckou školu do Prostějova. Výtvarná dílna s podnázvem Modrotisk bude začínat v 16:45 hodin. Na dílnu je potřeba se zaregistrovat skrze email m.albinek@seznam.cz

Dechový orchestr ZUŠ Němčice nad Hanou ve spolupráci se Základní uměleckou školou pořádá v sobotu (20. dubna) tradiční Jarní koncert, který začíná v 18 hodin ve sportovní hale „Suprovka“ v Němčicích nad Hanou. Těšit se můžete na moderní skladby, klasická symfonická díla, ale také na skladby českých autorů všech období a žánrů.

Tradiční setkání seniorů se uskuteční v sobotu (20. dubna) od 17 hodin v kulturním domě v obci Malé Hradisko. K poslechu, tanci a dobré náladě zahraje skupina NAOSTRO. Připraveno bude bohaté občerstvení, víno, ale také sladká tečka.

Dřevařský ples proběhne v sobotu (20. dubna) v obci Niva. Celá akce se bude konat v prostorech hostince U Matildy a hudebně ji doprovodí kapela Stofka. Ples začíná ve 20:30 hodin.

Zábavně edukační program s exotickými i domácími zvířaty, stezka s úkoly, ale i minidiskotéka. To vše vás čeká na akci Den země se zvířátky, která se bude konat v sobotu (20. dubna) od 14:30 hodin na Dolním hřišti v obci Vrbátky.

Tradiční a oblíbené pohádkové prohlídky na zámku v Plumlově jsou zpět. Probíhat budou v sobotu (20. dubna) a v neděli (21. dubna). Každý den od 10 do 18 hodin v každou celou hodinu. Děti se mohou těšit na spoustu pohádkových postav, hádanek a zábavy.

PŘEROVSKO

Tradiční farmářské a řemeslné trhy se budou konat v pátek (19. dubna) na Náměstí TGM v Lipníku nad Bečvou, a to od 9 hodin.

Akce s názvem Den Země proběhne v pátek (19. dubna) od 9 do 13 hodin v zahradě ORNIS v Přerově. Děti se mohou těšit na hravé a naučné aktivity, ale také na ukázky odchytu a kroužkování ptactva.

Divadlo Ventyl sehraje bláznivou divadelní komedii s názvem Ať žije Bouchon! Představení se bude konat v sobotu (20. dubna) v 18 hodin ve Společenském centru Černotín. Vstupné je dobrovolné a chybět nebude ani malé občerstvení.

Večerní prohlídka zámku v Dřevohosticích proběhne v sobotu (20. dubna) od 17 hodin. Těšit se můžete na praktickou ukázku fungování spolků a nejrůznější hry pro děti. Možná přijde i Bílá paní. Vstupné je dobrovolné.

Hudebně zábavná akce s názvem Plavbou lodí kolem světa, na které vystoupí umělec Jaroslav Erben se bude konat v sobotu (20. dubna) v 19 hodin v Lázeňském domě Moravan v Teplicích nad Bečvou. Těšit se můžete na večer plný swingových a jazzových melodií.

Na divadelní představení Svatba sňatkového podvodníka v podání Divadelního spolku Tyl Drahotuše můžete vyrazit v neděli (21. dubna) do kulturního domu v obci Všechovice. Představení začíná v 16 hodin.

ŠUMPERSKO

Do obce Bludov můžete vyrazit hned na dvě akce. V pátek (19. dubna) se bude v kulturním domě od 18:30 hodin konat vystoupení folkové legendy a písničkáře ze západních Čech Vojty K. Tomáška a v neděli (21. dubna) se můžete přijít pobavit na Bludovskou pouť, která se bude konat v zahradě kulturního domu a na ulici Školní.

Probouzení přírody je název zábavné akce, která se uskuteční v pátek (19. dubna) v obci Dubicko. Sraz je naplánován v 17 hodin u místní školy. S sebou polínko na oheň, uzeninu na opékání, a hlavně dobrou náladu.

Čarodějnou stezku plnou her a zábavy si pro vás připravila obec Klopina, a to v sobotu (20. dubna). Sraz je naplánován na 16:30 hodin na parkovišti naproti hřišti. Čarodějné masky jsou vítány.

Veřejná přednáška Miroslava Kobzy na téma Pověsti a legendy Jeseníků a Hané se bude konat v pátek (20. dubna) od 14 hodin ve škole Podlesí v obci Malá Morava. Kromě přednášky si můžete také prohlédnout výstavu drobných fotografií a kroniky obce Podlesí. Vstupné činí 30 Kč.

V sobotu (20. dubna) bude od 13 hodin probíhat akce s názvem Den Země – ve znamení ptačího zpěvu v Lošticích. Těšit se můžete na nejrůznější pěvecká a taneční vystoupení, ale také na ochutnávku veganských pokrmů a poznávací hry pro děti. Zábavné odpoledne se bude konat v místním parku.

Desátý ročník Velkolosinského vítání jara proběhne v sobotu (20. dubna) v areálu Velkolosinských pralinek ve Velkých Losinách. Připraveny pro vás budou háčkované dekorace, výrobky ze dřeva, ale také občerstvení. Kromě jídla a nejrůznějších výrobků se můžete těšit na vystoupení kapel VOHUBA a CROIX. Celá akce startuje v 10 hodin.

Přehlídka scénického tance dětí, mládeže a dospělých s názvem Prostory 2024 se uskuteční v sobotu (20. dubna) v Kulturním domě Postřelmov. Vystoupení začíná ve 13 hodin a vstupné je dobrovolné.

Klavírní recitál slavného českého pianisty Michala Maška, který účinkuje na hudebních festivalech a je producentem pozoruhodných kulturních projektů se bude konat v neděli (21. dubna) v Kostele sv. Barbory v Zábřehu. Koncert začíná v 16 hodin.

JESENICKO

Oblíbené trhy s regionálními potravinami, řemesly a se zajímavými produkty z Jesenicka a širšího okolí proběhnou v pátek (19. dubna) od 9 hodin na Masarykově náměstí v Jeseníku. V případě příznivého počasí budou pro děti přichystány tvořivé dílničky.

Hudební akce s názvem Rocková noc na Keslu se bude konat v sobotu (20. dubna) od 20 hodin v sále Hotelu Zlatý Chlum v České Vsi. Vystoupí zde DJ Boro a Kabáti Revival. Vstupné činí 150 Kč.

Tradiční Javornické trhy se uskuteční v sobotu (20. dubna) od 10 do 14 hodin na náměstí Svobody v Javorníku. Těšit se můžete na bohatý doprovodný program a ty nejlepší regionální suroviny.

Koncert v Jeskyni Na Špičáku, na kterém vystoupí ženský pěvecký sbor Radost z Bělé pod Pradědem proběhne v sobotu (20. dubna) od 16 hodin. Rezervace míst je nutná na telefonních číslech 602 295 562, 584 423 129.

Na akci s názvem Čarodějnický proces můžete vyrazit v sobotu (20. dubna) do Střediska Doubrava v Ondřejovicích. Součástí programu bude středověký průvod, inkviziční soud, ukázky tortury, ale také čarodějnické hry pro děti. Akce začíná ve 14 hodin.

Pohled Simony Babčákové na souvislosti, o kterých potřebujeme mluvit. Inspirující setkání pro lidi, kteří si kladou otázky a odpovědi. To je improvizační vystoupení, které se bude konat v neděli (21. dubna) v Divadle Petra Bezruče v Jeseníku, a to od 17 hodin. Vstupenky je možno zakoupit v předprodeji, ale i na místě.

BRUNTÁLSKO

Okresní myslivecký spolek Bruntál pořádá v sobotu (20. dubna) a v neděli (21. dubna) v Kulturním domě Liptaň Chovatelskou přehlídku trofejí jelení zvěře. Součástí výstavy jsou i trofeje srnčí, černé a dravé zvěře ulovené v okrese Bruntál. Po oba dny bude přehlídka přístupná od 8 hodin.

Otvírání studánky se bude konat v sobotu (20. dubna) v obci Dolní Moravice. Sraz je naplánován na 14:30 u mateřské školy. Děti si mohou u studánky zasadit jarní květinu, kterou si mohou vzít i z domova, proto si nezapomeňte vzít motyčku a rukavice na sázení.

Zahájení turistické sezóny na zámku v Linhartovech proběhne v sobotu (20. dubna) ve 14 hodin. Těšit se můžete na nové expozice, ale také nejrůznější vernisáže.

Kreativní kurz na téma decoupage – ubrousková metoda se uskuteční v sobotu (20. dubna) od 10 hodin v prostorech kavárny Dotek vážky v Krnově. Vstupné činí 250 Kč a v rámci něj si můžete ozdobit rámeček i květináč. Rezervaci místa provádějte na čísle 734 326 818.

autor: Sabina Müllerová
Spustit audio